Većini stanovnika se okretanja prema zelenoj energiji ne sviđa

Nafta je učinila Norvešku jednom od najbogatijih država na svijetu, a sada spominjanje te riječi gotovo da ima značenje psovke u toj skandinavskoj državi.
Nakon što je u studenom takozvani Naftni fond, najveći investicijski fond na svijetu s imovinom od 1,1 bilijuna dolara najavio da će prodati sve dionice naftnih kompanija, sada i državna naftna kompanija izbacuje riječ nafta iz svog naziva. Međutim, za većinu Norvežana izabrano ime kompanije je – potpuni promašaj. Potkraj prošloga tjedna norveški Statoil objavio je kako mijenja ime u Equinor čime želi naglasiti usmjerenost na energiju u širem smislu, a ne samo u naftu.

“Odražavajući globalnu energetsku tranziciju i kako se razvijamo kao šira energetska kompanija, postaje logično da promijenimo ime”, izjavio je u priopćenju izvršni direktor Eldar S?tre. Equinor je kombinacija riječi koje asociraju na jednakost (equi) i Norvešku (nor), pojasnila je kompanija. Norveška vlada, vlasnik 67 posto dionica Statoila, odobrila je promjenu naziva.

Promjena nastupa od svibnja. Iako Statoil većinu od 45 milijardi dolara prihoda ostvaruje od nafte i plina, kompanija sve više izgrađuje i segment obnovljivih izvora energije. Pored obala Njemačke, Velike Britanije i SAD-a posjeduje vjetroelektrane, a promjenom imena obvezala se 15 do 20 posto godišnjih investicija do 2030. usmjeravati u “zelenu energiju”. Između 2017. i 2020. Statoil će u obnovljive izvore uložiti između 500 i 750 milijuna dolara, a od 2020. do 2025. između 750 milijuna i 1,5 milijarde dolara.

Aled Jones, direktor Globalnog instituta za održivost na britanskom sveučilištu Anglia Ruskin komentirao je za CNN kako treba pozdraviti Statoilovu želju za prijelaz u niskougljičnu budućnost. No, ostaje za vidjeti je li promjena imena tek “umivanje imidža”, dodao je Jones.

Eldar S?tre na konferenciji za novinare objavio je kako će promjena imena kompanije ukupno stajati 250 milijuna kruna, odnosno 32,5 milijuna dolara. Ako se pitaju Norvežani, radi se o bačenom novcu. Naime, anketa lista iz Stavangera gdje je sjedište kompanije pokazuje kako 4730 ispitanika smatra da je novo ime loše, dok 809 tvrdi da im se Equinor sviđa, piše Poslovni dnevnik.

Raspoloženje javnosti u neku je ruku razumljivo jer je Statoil simbol preobrazbe Norveške u posljednjih pola stoljeća nakon otkrića nafte u Sjevernom moru. Naftni prihodi odlaze u Naftni mirovinski fond, a on je pak odlučio da će se riješiti naftnih dionica vrijednih 37 milijardi dolara. Podsjetimo, Naftni je fond najveći ulagač u dionice na svijetu.

You may also like

0 comments