Većina Katalonaca želi neovisnu Kataloniju

Koalicija katalonskih separatističkih stranaka u ponedjeljak je, nakon pobjede na regionalnim izborima, izrazila spremnost da pokrene proces čiji je cilja da ta bogata španjolska regija na sjeveroistoku zemlje 2017. stekne nezavisnost. “Poruka birača je jasna. Imamo većinu koja nam daje legitimitet da pokrenemo postupak (odcjepljenja”, kazao je Raul Romeva iz koalicije “Junts pei Si” (Zajedno za da), samo dan nakon izbora na kojima su dvije liste za nezavisnost osvojile apsolutnu većinu u parlamentu, ali ne i većinu glasova birača.

“Ako se želi brojati glasove za “da” i “ne”, rješenje je vrlo jednostavno. Zove se referendum”, dodao je Romeva.  Središnja vlada u Madridu, međutim, odlučno se protivi ideji o referendumu, a premijer Mariano Rajoy je poručio da neće uopće raspravljati o okončanju jedinstva Španjolske.

Rajoy je, prenosi Reuters, izrazio spremnost na suradnju s budućom katalonskom vladom  o nizu pitanja, ali uvijek “unutar zakona”. “Može se raspravljati o puno stvari. Ali dok sam ja predsjednik vlade, neću raspravljati o jedinstvu Španjolske, nacionalnoj suverenosti ili slobodi svih Španjolaca. Spreman sam slušati, ali ne i odbaciti zakon”, kazao je premijer.
eparatistički savez “Junts pei Si” pod vodstvom katalonskog predsjednika Artura Masa osvojio je 62 od 135 mandata. Njihovi saveznici s krajnje ljevice Narodno jedinstvo (CUP) tome su dodali još deset mandata. “Pobijedili smo”, rekao je Mas pošto su prebrojeni svi glasovi, no agencije javljaju da je pobjeda ima gorak okus jer je do apsolutne većine u parlamentu nacionalistički blok stigao s 47,8 posto glasova.

Oporbeni socijalisti su stoga trijumfalno izjavili da su “separatisti izgubili plebiscit” Postotak osvojenih glasova važan je podatak jer su se nedjeljni izbori smatrali i zamjenskim referendumom o secesiji, jer pravi španjolska vlada uz potporu ustavnog suda nije dopustila. Mas je osnovao separatistički savez uoči izbora i najavio da će u slučaju osvajanja apsolutne većine pokrenuti proces odvajanja Katalonije od Španjolske koji bi trebao trajati 18 mjeseci.
Odziv je bio rekordnih 77 posto, odnosno 10 posto više nego na prethodnim pokrajinskim izborima, što pokazuje i da su Katalonci ove izbore smatrali ključnim za svoju budućnost.

You may also like