Većina francuskih kompanija morat će otići iz Irana

 Većina francuskih kompanija koja se nada da će i nakon američkih sankcija nastaviti poslovati u Iranu suočit će se s nepremostivim preprekama, kazao je u utorak francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.
Te kompanije “neće moći ostati jer moraju dobiti novac za proizvode koje isporučuju ili grade u Iranu a to nije moguće jer ne postoji suverena i autonomna europska financijska institucija” sposobna da ih zaštiti, izjavio je francuski ministar za televiziju BFM.

Nakon povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu američki predsjednik Donald Trump najavio je nove sankcije Iranu ali i kazne za sve inozemne kompanije koje osim u toj zemlji posluju i u SAD-u ili obavljaju plaćanja u dolarima.

“Naš je prioritet izgraditi neovisne, suverene europske financijske institucije koje će uspostaviti kanale financiranja između Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i bilo koje druge zemlje na planetu”, naglasio je francuski ministar.

“Na nama je Europljanima da slobodno i suvereno odlučujemo s kime želimo poslovati”, poručio je.

“SAD ne bi trebao biti svjetski ekonomski policajac”, zaključio je francuski ministar. La Maire i njegovi kolege u EU pokušavaju ishoditi izuzeća za kompanije iz svojih zemalja, mnoge od kojih su pohrlile natrag u Iran nakon sporazuma iz 2015. godine o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Nakon američke najave sankcija francuska naftna grupa Total i proizvođač automobila PSA naznačili su da vjerojatno neće ostati u Iranu dok su iz Renaulta poručili da će nastaviti poslovati u toj zemlji unatoč sankcijama. No, Renault ne prodaje automobile u SAD-u, podsjeća novinska agencija AFP.

Analitičari upozoravaju da će biti gotovo nemoguće zaštititi multinacionalne kompanije od ‘ekstrateritorijalnih’ američkih mjera s obzirom na izloženost velikih banaka američkom financijskom sustavu i na dolarske transakcije. Prvi krug novih američkih sankcija zahvatit će iranski automobilski i zrakoplovni sektor a trebao bi stupiti na snagu 6. kolovoza.

You may also like

0 comments