Većina banaka nastavila je primjenjivazi zamrznuti tečaj

Većina od osam banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u ‘švicarcima’ produžila je važenje ‘zamrznutog’ tečaja švicarskog franka za klijente koji su prihvatili izračun konverzije do kraja ožujka, dok one koje nisu to pojašnjavaju očekivanjem da će proces konverzije kredita u ‘švicarcima’ uskoro biti gotov.

Jednogodišnje zamrzavanje tečaja franka na razini od 6,39 kuna za franak omogućeno je izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje su na snagu stupile 27. siječnja 2015. godine, a nakon što je tečaj franka prema kuni u samo jednom danu početkom prošle godine skočio za 20-tak posto, uslijed toga što je švicarska narodna banka bila odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro. To jednogodišnje razdoblje završava danas u ponoć, a pet od osam banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u ‘švicarcima’ već su donijele odluke da će taj ‘zamrzunuti’ tečaj vrijediti i dalje, odnosno da klijentima koji su prihvatili izračun, ali još nisu proveli konverziju, otplatne rate neće rasti.

Prva je, još krajem prosinca, odluku o primjeni fiksiranog tečaja od kraja ožujka ove godine donijela Raiffeisenbank Austria. Rok je produljila i Hypo banka, uz obavijest da će se anuiteti i obroci kod svih kredita kod kojih je izračun konverzije prihvaćen obračunavati i naplaćivati po fiksiranom tečaju sve do 1. travnja ove godine. Erste banka, pak, navodi kako će, iako danas istječe taj rok, svojim klijentima koji do danas nisu realizirali konverziju, a prihvatili su izračun konverzije, omogućiti otplatu obveza po kreditu po istim uvjetima koji su vrijedili unazad godinu dana. Splitska banka će fiksirani tečaj za kredite koji su već u procesu konverzije primjenjivati, kako navode, sve do završetka procesa konverzije, a Sberbanka do kraja ožujka.

Banke koje nisu donijele odluku o produženom važenju fiksnog tečaja franka, pak, to tumače činjenicom da je proces konverzije kredita njihovih klijenata pri kraju. Tako su iz OTP banke na Hinin upit odgovorili da je u toj banci riješena većina zahtjeva za konverziju, a da su za sve preostale kredite u otplati klijenti pozvani da ovaj tjedan potpišu aneks i naprave konverziju kako im se budući obroci od 1. veljače ne bi naplatili po tržišnom tečaju. “Dakle sa strane banke, ukoliko se svi klijenti odazovu, nema nikakve prepreke da konverzija završi ovaj tjedan”, navode iz OTP banke te ističu da će se obroci koji dospijevaju nakon 26. siječnja obračunavati u kunu primjenom redovnog srednjeg tečaja. “Sve kunske uplate po CHF kreditu uplaćene po redovnom srednjem tečaju koje budu uplaćene za zatvaranje glavnice i redovne kamate nakon 26. siječnja uračunat će se u konačni iznos preplate na način da će se za više uplaćeni iznos po osnovi ‘razlike u tečaju’ povećati konačni iznos preplate. Dakle, promjena obračunskog tečaja je neutralna za klijenta – više uplaćeni iznos po redovnom anuitetu generira veći konačni iznos preplate”, pojašnjavaju iz OTP-a.

Pritom ističu kako od ukupnog broja klijenata koji u toj banci imaju kredit u ‘švicarcima’ u otplati neznatan broj klijenata nije potpisao izjavu o konverziji. Privredna banka Zagreb (PBZ) je, pak, odgovorila da će “postupiti u skladu sa zakonskim propisima”. Uz naglasak da je 96 posto njihovih klijenata obuhvaćenih Zakonom prihvatilo ponudu za konverziju, podsjećaju da je PBZ s procesom ugovaranja i izvršenja konverzija započeo 1. prosinca prošle godine, “tako da je već do sada 85 posto klijenata izvršilo konverziju te očekujemo da će to uskoro učiniti i ostali”. “S obzirom na naš uloženi napor, korektnost ponude i izračuna te jednostavnost i brzinu procesa ugovaranja, omogućili smo našim klijentima da konverziju izvrše prije isteka odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju na temelju koje je zamrznut odnosno fiksiran tečaj CHF-a. Za klijente koji nisu ugovorili konverziju do dana isteka zakonskog roka fiksiranog tečaja primjenjivat će se nadalje važeći tržišni tečaj”, zaključuju iz PBZ-a

Zagrebačka banka (ZABA), pak, na upit Hine o eventualnom produljenju fiksnog tečaja franka odgovorila je da nije donijela odluku o primjeni tečaja niti u ovome trenutku razmatra donošenje ikakve specifične odluke o tome. “Za vrijeme važenja propisa koji određuje tečaj, primjenjuje se odnosna kogentna odredba, dok se istekom važenja propisa prava ravnaju na temelju ugovora”, naveli su iz ZABE.

You may also like