Veći broj bušotina i jači dolar utjecali na promjenu cijene nafte

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 47 dolara, pritisnute podatkom o većem broju bušotina u Sjedinjenim Državama i jačim dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,95 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu od gotovo dva dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijenu. Na kraju prošlog tjedna zabilježio je minus od 1,74 dolara.

U petak je trgovanje obilježio zaključak trgovaca da je tropska oluja u Atlantiku bila glavni “krivac” za oštar pad zaliha u SAD-u u prethodnom tjednu. Pozornost se potom preusmjerila na povećanje broja bušotina u prethodnih 10 od 11 tjedana, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes, objavljeni u petak, signalizirajući da proizvođači mogu rentabilno raditi na aktualnoj razini cijena.

Taj je podatak i danas bio u fokusu pozornosti tržišta.”Procjena da ćemo se ponovo odmaknuti od razine cijena od 50 dolara pokazuje se točnom”, smatra Matt Stanley iz dubaijskog Feight Investor Servicesa, navodeći “dinamiku proizvodnje nafte iz škriljaca” kao glavni razlog pada cijena.

Dodatni uteg za cijene nafte bilo je jačanje američkog prema australskom dolaru i prema većini valuta gospodarstava u nastajanju, jer su investitori u tečaj uključili i procjenu o većim šansama za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u u idućem tjednu, što je podiglo prinose na obveznice i pritisnulo cijene robe.

Jači dolar koči potražnju za naftom čije su cijene izražene u američkoj valuti jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 44,55 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments