Večernji list: Hrvatska je mala zemlja za veliko ministrovanje

Dosadašnji pregovori o novoj Vladi ne pokazuju da bi moglo doći do smanjenja broja ministarstava i članova Vlade. Najkraća hrvatska Vlada, s Oreškovićem kao premijerom, ima čak 20 ministarstava te je uz dva potpredsjednika ulazila u red najvećih europskih vlada, piše Večernji list.

Većina europskih država ima između 9 i 16 ministarstava, no Hrvatska se samo jednom, na početku prve Sanaderove Vlade, spustila blizu, na 14 ministarstava. I Sanader je ubrzo nakon dolaska na vlast jedno tadašnje ministarstvo razdvojio na dva pa je s dva potpredsjednika Jadranki Kosor prenio Vladu s osamnaest ljudi.  Da bi zadovoljila sve apetite koalicijskih partnera, Milanovićeva je Vlada prije nepunih pet godina povećala zatečeni broj ministarstava za tri, no za razliku od drugih premijera, Milanović svoju Vladu nije opteretio potpredsjedničkim mjestima jer su svi njegovi potpredsjednici istodobno vodili i ministarske resore.

Kad bi se vlade ocjenjivale samo po broju njezinih članova, a ne po onome što su i kako radili tijekom mandata, Ivo Sanader i Jadranka Kosor bili bi najracionalniji hrvatski premijeri, a odmah nakon njih slijedio bi Zoran Milanović. Pravilo je da vlade i administracija bujaju kada vlast sastavlja više stranaka, no kod nas sva pravila padaju u vodu jer ni premoćna pobjeda jedne stranke nije bila jamstvo male i efikasne Vlade. HDZ je do 2000. godine suvereno vladao zemljom, s predsjednikom Tuđmanom kao glavnom figurom i čovjekom koji je odlučivao o svemu, no svejedno su vlade iz tog razdoblja imale ministara kao da upravljaju državom s 400, a ne 4,4 milijuna stanovnika.

Matešina i Valentićeva Vlada brojila je 31 člana, što ministara ili potpredsjednika koji su se svako malo izmjenjivali kao na traci. Za većinu su jedno od 24 ministarska mjesta bile dobro plaćene sinekure, a oba su Tuđmanova premijera imala i po šest potpredsjednika! U puno težim i izazovnijim vremenima s početka devedesetih Hrvoje Šarinić upravljao je Vladom sa 17 ministarstava i četiri potpredsjednika. Račanova široka koalicija imala je 20 ministara i tri potpredsjednika Vlade, a toliki broj ministarstava mogao bi imati i Andrej Plenković. Nakon zadnjih izbora bilo je govora da bi se broj ministarstava mogao smanjiti na 17, no ta je “reforma” brzo prekinuta kada je počela podjela fotelja i ministarskih resora, piše Večernji list.

You may also like

0 comments