Veće zalihe u SAD-u spustile cijenu nafte ispod 46 dolara

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 46 dolara pod pritiskom očekivanja da će novi podaci pokazati rast zaliha u SAD-u i time ponovo gurnuti u prvi plan prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 42,86 dolara. Danas su raspoloženje na tržištu obilježila očekivanja da će izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazati rast komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu za 2,3 milijuna barela. API će objaviti izvješće tokom dana a vlada sutra.

Dodatno su cijene nafte reagirale na jučerašnju izjavu ministra za naftu Venezuele Eulogia Del Pina da globalnu ponudu nafte od 94 milijuna barela dnevno (BPD) treba smanjiti za desetinu kako bi bila u skladu s potrošnjom.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi naftni proizvođači neslužbeno će se sljedećeg tjedna sastati u Alžiru, što na tržištu nafte potpiruje nadu da bi mogli postići dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje. Alžirski ministar energetike Nuredin Buterfa izjavio je u utorak da je optimističan u pogledu dogovora sudionika o mjerama potpore tržištu nafte.

Prekomjerna opskrba već je dugo uteg za naftna tržišta, pri čemu su sinoć objavljeni službeni saudijski podaci potvrdili povećanje izvoza u srpnju na 7,622 milijuna barela dnevno, s lipanjskih 7,456 milijuna barela dnevno. “Zamrzavanje (razine proizvodnje) samo bi zajamčilo još veći pritisak saudijske sirove nafte što bi značilo da je lijek gori od same bolesti”, predviđa Olivier Jakob iz švicarskog PetroMatrixa.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 42,09 dolara, što znači da je porasla 35 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments