Veće američke zalihe zadržale cijene nafte ispod 52 dolara

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara, zakočene podatkom o rastu američkih zaliha koji potpiruje sumnju u uspjeh nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanji jaz između ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,84 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 49,32 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 897 tisuća barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 1,7 milijuna barela. Značajno su porasle i zalihe benzina, što je neuobičajeno za ovo doba godine.

“Budu li podaci američke vlade na istom tragu, to će opravdati raširenu zabrinutost zbog tvrdokorno visokih zaliha nafte u članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i signalizirati zastoj u globalnom procesu smanjivanja jaza između ponude i potražnje”, upozoravaju analitičari savjetodavne tvrtke PVM.

Američka vlada objavit će službene podatke o zalihama tokom dana.

Protutežu američkim podacima pružila je izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da je zainteresiran za razgovore OPEC-a i neovisnih proizvođača o stabilizaciji cijena. Te su dvije skupine obećale smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini godine a pojedine su zemlje naznačile da bi mogle nastaviti smanjivati proizvodnju i u drugoj polovini godine.

Ta će tema biti na dnevnom redu OPEC-ova svibanjskog sastanka.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 49,21 dolar, što znači da je bila 43 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments