Veća saudijska proizvodnja uravnotežila cijenu nafte

 Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na razini od 85 dolara budući da je saudijska objava o većoj proizvodnji neutralizirala nervozu tržišta zbog skorašnjeg stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85,00 dolara. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i barelom se trgovlo po 75,38 dolara. Tržišta podupiru očekivanja da će američke sankcije iranskom naftnom sektoru, koje stupaju na snagu početkom studenog, prenapregnuti kapacitete ostalih velikih proizvođača.

Njihov je utjecaj neutralizirala današnja izjava saudijskog ministra energetike Khalida al Faliha da je Saudijska Arabija u listopadu ovećala proizvodnju na 10,7 milijuna dnevno, najavljujući njezino daljnje povećanje u idućem mjesecu.

Analitičar švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix Olivier Jakob smatra da to neće bitno promijeniti stanje na tržištu. “Saudijci su i dalje jako suzdržani. Tržište želi krupnije poteze, zato ne reagira previše na medijske naslove”, tvrdi Jakob.

Washington je opetovano tražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, poput Rusije, da povećaju proizvodnju kako bi zaustavili rast cijena nafte ali je njihov odgovor dosada bio suzdržan. Danas su neimenovani izvori za Reuters kazali da su Rusija i Saudijska Arabija prije sastanka OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača u Alžiru obavijestile SAD o internom dogovoru o povećanju opskrbe.

Dodatno je rast cijena nafte danas zakočio i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time izgledno i potražnju za naftom. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 83,28 dolara, što znači da je porasla 1,80 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments