Već sutra Most kreće u pregovore?

Most nezavisnih lista će u srijedu ujutro održati sjednicu Nacionalnog vijeća, a u stranci očekuju kako bi pregovore o formiranju parlamentarne većine s oba velika koalicijska bloka mogli početi već poslije podne.

“Sutra imamo sjednicu kroz koju će se definirati vrijeme početka razgovora. Vjerujem da će sutra započeti razgovori i sa SDP-om i s HDZ-om”, izjavio je Hini čelnik stranke Božo Petrov. Osvojivši 19 mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima Most je postao nezaobilazan faktor u sastavljanju buduće vlade, s obzirom da dva velika koalicijska bloka samostalno ne mogu sastaviti saborsku većinu.

Odmah po objavi izbornih rezultata počela su nagađanja kome će se Most prikloniti, a iz same stranke dolazile su oprečne informacije. Petrov je u više navrata isticao kako sudjelovanje MOST-a u vladi, odnosno koaliranje s HDZ-om ili SDP-om ne dolazi u obzir te kako će vladu kontrolirati iz Sabora, pri čemu naglašava da su za podršku bilo kojoj budućoj vladi ključne reforme na kojima MOST inzistira.

Iz njegove stranke su se, međutim mogle čuti i drugačije informacije, doduše neslužbene, poput one da će Most tražiti mjesto premijera, a neslužbeno se spominjalo i ime HDZ-ova disidenta Drage Prgometa, čija je lista u Zagrebu osvojila tri saborska mandata. Sam Prgomet RTL-u je u ponedjeljak kazao kako će o novom mandataru odlučiti Most te kako to neće biti ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

U utorak je javno istupio i primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji je najavio kako će, koalira li Most s HDZ-om, istupiti iz stranke te ustvrdio kako bi ga slijedilo još najmanje pet izabranih zastupnika Mosta. Ocijenio je kako je trenutak za “vladu nacionalnog jedinstva”, koju bi vodio Most, a sudjelovali bi predstavnici dvaju velikih koalicijskih blokova.

Da na premijerskoj funkciji Most neće podržati ni Milanovića ni Karamarka danas je potvrdio i sam Petrov. Hini je, pak, demantirao neslužbene informacije koje su se još danas poslijepodne mogle čuti iz izvora bliskih dijelu vodstva stranke, a po kojima su na sastanku Nacionalnog vijeća u ponedjeljak prevladavali disonantni tonovi te kako se stranka umalo raskolila. Isti izvori govori kako je Petrov, uz pomoć “nekolicine iz metkovskog klana, koja ga uz pomoć Crkve ‘druka’ da podrži Karamarka, zagovarao priklanjanje desnoj opciji, dok je Prgomet zagovarao lijevi centar”.

Tvrde i kako je uz Prgometa stalo gotovo dvije trećine zastupnika Mosta, koji ne žele Karamarka i podržavaju ideju da Most ne treba ostati isključivo u Saboru, nego sudjelovati u izvršnoj vlasti. Tumače kako jedino tako mogu opravdati veliko povjerenje koje su im iskazali birači, rečeno je Hini iz izvora bliskog Prgometovoj opciji. “Dobivate dezinofrmacije. Na sastanku uopće nije bilo spomena o desnoj ili lijevoj koaliciji. Nema koalicija. Nije bilo razgovora o tome kome je tko sklon, na takav način uopće ne razmišljamo, a kamo li razgovaramo”, izričit je, međutim, Petrov.

Sjednicu Nacionalnog vijeća Mosta čekaju i u HDZ-u u kojem je tijekom dana Karamarko razgovarao sa suradnicima. Zaključeno je da će se oformiti stranački tim koji će već sutra početi pregovore s Mostom, a prije toga planirana je sjednica Predsjedništva stranke. U SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste također su spremni pregovarati s Mostom, a uvjereni su kako im je pregovaračka pozicija povoljnija od HDZ-ove, budući da s IDS-om u Saboru imaju jednak broj mandata kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija, a računaju i na podršku zastupnika nacionalnih manjina.

U Saboru su i dvojica zastupnika HDSSB-a, koji će o izbornom rezultatu i eventualnoj podršci nekoj od “velikih” opcija raspravljati na sjednici Glavnog odbora u petak. Iz Reformista – Narodne stranke kažu kako su im se nakon izbora javili čelnici oba koalicijska bloka, no kako trenutno nemaju ključne momente na temelju kojih bi odlučili o eventualnoj suradnji te kako će pričekati razvoj situacije.

O tome hoće li i koga podržati za sad se ne izjašnjava ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Onima koji budu na djelu svjedočili rad, struku, zajedništvo, odgovornost i solidarnost dat ću ova dva glasa Stranke rada i solidarnosti, međutim sumnjam da će itko to napraviti”, kaže Bandić.

You may also like

0 comments