Već osmi tjedan cijene nafte u opadanju

Bloomberg Oil
 Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošloga tjedna, već osmoga u posljednjih devet tjedana, jer smanjenje proizvodnje u svijetu nije dovoljno da bi se uravnotožile ponuda i potražnja, s obzirom da je potražnja drastično pala zbog koronakrize.

Nafta tipa brent prošloga je tjedna pala gotovo 24 posto, a WTI jepojeftinio 7,5 posto. Na početku prošloga tjedna ulagače je šokirao pad cijene nafte na američkom tržištu u negativno područje, što se nikada prije nije dogodilo. Naime, u ponedjeljak, dan prije nego što su ugovori s isporukom nafte u svibnju istjecali, trgovci nisu imali kome prodati, ali ni gdje uskladištiti naftu jer su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna. Stoga su nudili i 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga je htio preuzeti.

Tijekom tjedna cijene nafte su se oporavile, no i dalje se kreću oko najnižih razina u 20-ak godina. Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Poslije urušavanja cijena početkom tjedna, zbog kojeg su gotovo svi na svijetu saznali za probleme na tržištu nafte, najavljeni su ponovni razgovori o smanjenju proizvodnje nafte, objašnjavaju analitičari ING Snapa.

Pad potražnje natjerao je vodeće proizvođače u svijetu, predvođene Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, da premoste stare nesuglasice i dogovore najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 milijuna barela dnevno.

Ovog tjedna konkretne je korake najavio i SAD. Državni dužnosnici tvrde da je ukupna proizvodnja već pala za oko 300 000 barela dnevno. No, kako se potražnja za naftom smanjila oko 30 milijuna barela dnevno, odnosno 30 posto, to još nije dovoljno da bi se tržište uravnotežilo, upozoravaju analitičari.

Ukoliko se proizvodnja još više ne smanji, nafta se doslovce neće imati gdje skladištiti, što implicira prisilno zatvaranje na više lokacija, kažu  iz Rystad Energyja za Reuters. Američko, kao i druga najveća svjetska gospodarstva zbog koronakrize uranjaju u recesiju, a pitanje je samo koliko će biti duboka. Neki analitičari smatraju da bi svjetsko gopsodarstvo ove godine moglo zabilježiti rekordan pad, a to uključuje i pad potražnje za naftom.

 

You may also like

0 comments