Varufakis pohvalio njemački odnos prema izbjeglicama

Bivši grčki ministar financija Janis Varufakis “ponosan je, kao Europljanin” na odnos njemačke kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, piše u petak njemački Die Welt.

Varufakis, koji je ranije oštro kritizirao postupke kancelarke Merkel i njezina ministra financija Wolfganga Schaeublea pri upravljanju grčkom krizom, istaknuo je njezinu političku odvažnost kada je posrijedi priljev izbjeglica u Europu, piše Die Welt. “Kao Europljanin mogu kazati da me način na koji kancelarka Angela Merkel djeluje i reagira u ovoj situaciji, ispunjava velikim ponosom. Želio bih da svatko u Europi djeluje na isti način”, rekao je Varufakis za njemački list.

“Djelovala je onako kako bi trebali djelovati svi u Europi: nije nastojala prebaciti problem na drugu zemlju, već ga je prihvatila kao europski problem i s njim se uhvatila u koštac”, rekao je. Radikalna lijeva grčka vlada, iz koje je Varufakis ovog ljeta istupio, nakon višemjesečnih teških pregovora prihvatila je plan vrlo oštrih mjera štednje da bi grčka ekonomija izišla iz krize. Njemačku su tada oštro kritizirali zbog beskompromisnog stajališta, no samo nekoliko tjedana poslije, poboljšala je imidž otvorivši širom vrata izbjeglicama.

You may also like