Varufakis je izjavio da ne namjerava predstavljati nove prijedloge eurogrupi

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je u intervjuu za njemačke novine da ne planira predstaviti prijedloge novih reformi na sastanku eurogrupe kasnije ovoga tjedna, navodi se u isječcima intervjua objavljenima u utorak. Upitan hoće li predstaviti popis reformi, Varufakis je odgovorio da neće jer “eurogrupa nije pravo mjesto za predstavljanje prijedloga o kojima se nije ranije raspravljalo i pregovaralo na nižoj razini”.

Međutim, grčki pregovarački tim je “dostupan u bilo kojem trenutku” za nalaženje sveobuhvatnog rješenja sa svojim partnerima, rekao je Varufakis dodajući da se dužnosnici tri institucije koje predstavljaju grčke zajmodavce trebaju vratiti za pregovarački stol “s jasnim, snažnim mandatom”. Varufakis je u intervjuu za Bild ponovio poziv njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da pokaže da je Europa spremna okončati svoje zahtjeve za provođenjem oštrih mjera štednje.

Grčka i njezini vjerovnici zaoštrili su svoja stajališta u ponedjeljak nakon što je najnoviji krug pregovora u Bruxellesu prekinut u nedjelju bez postizanja dogovora jer razgovori tijekom vikenda nisu uspjeli premostiti veliku udaljenost stajališta između dviju strana o grčkim reformama u zamjenu za financijsku pomoć. Već mjesecima Grčka pregovara sa svojim kreditorima, Komisijom, ECB-om i MMF-om, o reformama potrebnim za isplatu 7,2 milijarde eura financijske pomoći. Rok za europski dio financijske pomoći istječe krajem lipnja i ako se sporazum ne postigne do tada Atena bi mogla izgubiti cijelu preostalu tranšu pomoći.

U četvrtak se u Luxembourgu sastaju ministri financija zemalja članica eurozone, što se smatra posljednjom prilikom za postizanje dogovora između Grčke i njezinih vjerovnika oko uvjeta za deblokiranje 7,2 milijarde eura iz sadašnjeg programa financijske pomoći.Do kraja mjeseca Grčka mora vratiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,6 milijardi eura, što bez nekakva dogovora s vjerovnicima neće biti moguće.

You may also like