Varta izlazi na inicijalnu burzovnu ponudu

Njemački proizvođač baterija Varta putem inicijalne javne ponude dionica planira namaknuti 233 milijuna eura za potrebe financiranja povećanja proizvodnih kapaciteta, uglavnom u Njemačkoj.
Pojedinačna cijena dionice određena je u rasponu od 15 do 17,5 eura a ponude se počinju prikupljati u srijedu s rokom zaključenja 24. listopada. Očekuje se da će se dionicama početi trgovati na Frankfurtskoj burzi dan nakon isteka tog roka.

Iz Varte poručuju da će 150 milijuna eura od ukupno pribavljenog iznosa iskoristiti za povećanje proizvodnih kapaciteta, najvećim dijelom u matičnoj Njemačkoj.

Veći dio tih sredstava bit će utrošen na proizvodnju punjivih litij-ionskih mikrobaterija a manji će biti usmjeren u proizvodnju cink-zrak mikrobaterija za slušne aparate. “Potražnja za našim proizvodima je snažna a potencijal rasta naše kompanije visok. To nam je pružilo poticaj s obzirom da težimo dijalogu s ulagačima”, kazao je izvršni direktor Varte Herbert Schein.

Iz njemačke kompanije poručuju da će ponuditi na prodaju nove dionice u vrijednosti 150 milijuna eura, kao i dodatne dionice vlasnika, švicarskog ulagača Montana Tech Componentsa.

U Varti napominju da je njihov plan pustiti u slobodnu prodaju oko 38 posto dionica u slučaju da aranžeri izdanja u cijelosti iskoriste opciju prodaje dionica povrh određene kvote.

Cjenovni raspon odgovara tržišnoj vrijednosti kompanije koja se kreće u rasponu od 594 do 668 milijuna eura, objavila je Varta. Kao savjetnici za IPO angažirani su njemačka banka Berenberg i talijanski UniCredit U studenome je Varta otkazala planove o IPO-u, navodeći među razlozima nepovoljne tržišne uvjete, podsjeća Reuters.

You may also like