Valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna

Presudu je donio Žalbeni sud Piraeus u Grčkoj, a odnosi se na 70.000 dužnika obuhvaćenih kolektivnom tužbom protiv grčke Euro banke.
Udruga Franak saznaje preko Združenja Frank iz Slovenije da je 29. prosinca 2017. donesena prva europska pravomoćna kolektivna sudska presuda kojom je valutna klauzula CHF proglašena nepoštenom i ništetnom, priopćili su iz Udruge Franak.

Presudu je donio Žalbeni sud Piraeus u Grčkoj. Presuda se odnosi na 70.000 dužnika obuhvaćenih kolektivnom tužbom protiv grčke Euro banke.

Nakon pravomoćnih presuda za nepoštenost valutne klauzule CHF Vrhovnoga suda u Španjolskoj 2015., Vrhovnoga suda u Njemačkoj protiv pravne osobe 2017., sud u Piraeusu čestitao je grčkim dužnicima Novu godinu prvom pravomoćnom kolektivnom sudskom presudom u EU kojom je nedvojbeno utvrđeno nepošteno postupanje banke kod ugovaranja valutne klauzule CHF.

Žalbeni sud utvrdio je da CHF krediti nisu uobičajeni krediti, nego su to financijski proizvodi s velikim rizicima te da banke nisu dale potrošačima dovoljno informacija kod ugovaranja kredita.

You may also like

0 comments