Valute velikih izvoznica nafte pod pritiskom

Na međunarodnim deviznim tržištima u utorak su se pod većim pritiskom prodaja našle valute značajnih svjetskih izvoznika nafte zbog pada cijena nafte nadomak najnižih razina u sedam godina, dok je na privlačnosti dobio japanski jen, tradicionalno utočište u nestabilnim vremenima, a na dobitku je bio i euro.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za 0,25 posto, na 1,0862 dolara. Na sličnom postotnom gubitku dolar je bio i prema jenu, skliznuvši na 123,01 jena. U fokusu ulagača bila su naftna tržišta nakon što su se cijene nafte u ponedjeljak strmoglavile za šest posto, na najniže razine u od veljače 2009. godine. Danas su se zadržale nedaleko tih razina pa se naftom na londonskom tržištu trgovalo po cijeni od oko 41 dolara za barel. a na američkom po 37,82 dolara.

Uz oštar pad cijena koji bi dodatno mogao ojačati bojazan od deflacije na globalnoj razini, u fokusu tržišnih sudionika je prvo povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama u proteklih 10 godina koje se očekuje sredinom mjeseca na redovnom zasjedanju američke središnje banke Fed.

Valute zemalja značajnih izvoznika nafte poput Kanade i Norveške našle su se pod pritiskom prodaja zbog zabrinutosti kako će se te zemlje, koje se uvelike oslanjanju na prihode od prodaje nafte, nositi s takvom situacijom. Kanadski dolar pritom je značajno oslabio, pa je američki dolar prema svom kanadskom imenjaku dosegnuo najvišu razinu od sredine 2004. godine, dok je norveška kruna bila na značajnijem gubitku prema euru. “Uz daljnje slabljenje cijena nafte, pri čemu neki navode mogućnost njihova spuštanja na 30 dolara za barel, na udaru će se naći prihodi tih zemalja pa će stoga i njihove valute ostati pod pritiskom”, tumači Jeremy Stretch, valutni analitičar u tvrtki CIBC World Markets.

U takvom ozračju ulagači su utočište nalazili u sigurnijim lukama pa su prinosi na njemačke i državne obveznice zemalja članica eurozone na sjeveru kontinenta skliznule, dok su prinosi na švicarske državne obveznice blago porasle jer su se stišala očekivanja novog snižavanja kamatnih stopa u Švicarskoj u ovome mjesecu.

You may also like