Valls: Lavovi kalifata su među nama, prijete nam novi napadi

U ponedjeljak u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, u cijeloj Francuskoj minutom šutnje bit će odana počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a zastave na javnim ustanovama bit će spuštene na pola koplja. Predsjednik Francois Hollande proglasio je nakon napada u petak u kojima je poginulo 129 osoba a 350 je ozlijeđeno trodnevnu nacionalnu žalost i izvanredno stanje, a u ponedjeljak u 16,00 sati trebao bi govoriti pred oba doma parlamenta.

Francuski premijer Maunel Valls je nakon sinoćnje policijske racije diljem Francuske upozorio da su u Francuskoj u pripremi daljnji teroristički napadi. “Znamo za aktivnosti koje su u pripremi i to ne samo protiv Francuske već i protiv drugih europskih zemalja”, kazao je Valls i dodao kako su napadi u petak planirani u Siriji.Valls je rekao da Francuska mora biti spremna za još napada. “Teroristi mogu udariti ponovno u sljedećim danima ili tjednima. Ne bismo se trebali bojati. Trebali bismo biti spremni na to’, rekao je za jednu francusku televiziju.

Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji. Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju – Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji ali su bili francuski državljani. Francuska policija je u nedjelju pozvala svjedoke u vezi s čovjekom koji je “možda umiješan u pariške napade”, Salahom Abdeslamom, bratom Brahima Abdelslama. Agencija dpa piše, pozivajući se na Le Monde od nedjelje, da je Salah Abdeslam (26) u subotu zaustavljen na sjeveru Francuske dok se s još dvojicom vozio u automobilu, ali da nije uhićen. Belgijsko pravosuđe je u međuvremenu izdalo međunarodnu tjeralicu za tim čovjekom koji je živio u četvrti Molenbeek u Bruxellesu.

Nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za napade na nekoliko barova i restorana, dvoranu Bataclan i napade kod Stade de France, Francuska je u nedjelju intenzivno bombardirala njihove ciljeve u Siriji. Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je zapovjedno središte, središte za novačenje džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u priopćenju. Hollande je u subotu upozorio da će Francuska biti “nemilosrdna” i na unutarnjem i na vanjskom planu nakon što su atentati u Parizu proglašeni “ratnim činom”. Širom zemlje pojačane su sigurnosne mjere, kao i kontrola granica, raspoređene su tisuće dodatnih vojnika i policajaca, dok je pojedinim javnim ustanovama određena posebna zaštita, kao i francuskim zgradama u inozemstvu. Nakon vikenda Francuzi će se u ponedjeljak pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, “treba nastaviti živjeti”, kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Profil jednoga od muškaraca čiju je snimku postavila Islamska država na internetu nakon napada u Parizu sa 129 žrtava pokazuje koliko je teško predvidjeti odakle će krenuti nova teroristička prijetnja. Plavooki muškarac kojega je profil objavljen na snimci obraća se publici s tajne lokacije i govori da je rođen u gradiću u Francuskoj. “Rođen sam u kršćanskoj obitelji i kršten kao dijete no nikada nismo govorili o vjeri i (moji roditelji) nisu me nikada vodili u crkvu osim na vjenčanja i druge službene prigode”, govori muškarac dok ekranom teku snimke krštenja.

Profil tog muškarca koji je preuzeo ratničko ime Abu Salman, dio je propagandnog materijala kojim teroristička organizacija Islamska država (IS) nastoji privući mlade ljude zapadnih korijena pokušavajući im pokazati da sekularno zapadno društvo ne može nadahnuti mlade ljude poput njega. Abu Salman već je bio u videosnimci objavljenoj prije godinu dana koja je ponovno prikazana u subotu, dan nakon napada u Parizu za koje je odgovornost preuzeo IS. Na starijoj videosnimci Abu Salman i drugi muškarci za koje se kaže da su francuski državljani obraćaju se iz nekog logora i upozoravaju Francusku da će platiti za svoje sudjelovanje u zračnim udarima na IS. Vjeruje se da je IS uspio unovačiti tisuće stranaca u svoju vojsku, a ti su borci posebno opasni jer mogu osnovati ćelije na Zapadu i vratiti se na Zapad nakon obuke na Bliskom istoku. Istražitelji su rekli da je napade u Parizu izvela multinacionalna skupina s vezama na Bliskom istoku, u Belgiji, moguće i u Njemačkoj i Francuskoj. Nema dokaza da su Abu Salman ili drugi ljudi koji se pojavljuju u snimkama izravno sudjelovali u napadima. Abu Salman se na islam preobratio kao odrasla osoba pošto je tešku nesreću na motociklu preživio bez ozljeda. Vrlo brzo je postao ogorčen modernim muslimanima za koje kaže da su prihvatili francuske vrijednosti. “Oni propovijedaju francuski islam, koji umiruje nevjernike”, kaže Abu Salman. Putovanje u Saudijsku Arabiju otvorilo mu je oči za istinski put. Ondje je kupio mnoge knjige koje je napisao Mohammed ib Abd-al-Wahab, utemeljitelj stroge vehabijske škole koju je kasnije preuzela saudijska država. “Te su knjige promijene način na koji gledam na islam. Naučio sam o monoteizmu i borbi protiv tirana”, govori na snimci.

Uz džihadističke pjesme na francuskom, videosnimka prikazuje Salmana koji priča o svojoj vojnoj obuci u Siriji uz prigodnu ikonografiju muškaraca u crnome koji puze ispod bodljikave žice naoružani jurišnim puškama. Pripovijeda o organiziranosti života u ‘kalifatu’ što ga je IS proglasio u Iraku i Siriji. On je zadužen za čuvanje kalifata, a drugi rade kao liječnici, inženjeri i svi mogu dovesti svoje žene i djecu. Abu Salman zatim kupuje datulje u nekoj staroj ulici u Siriji i ta gotovo idilična snimka odudara od scena odrubljivanja glava taocima koje je IS postavljao na internetu. Salmanova poruka završava prijetnjom Europi uz snimke francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, američkog Baracka Obame i britanskog premijera Davida Camerona. “Znajte da su lavovi kalifata u vašim gradovima” “Kažemo vam europski tirani da ste proglasili rat Islamskoj državi. Taj rat koji ste proglasili sada se okreće protiv vas. Zato znajte da su lavovi kalifata samo nekoliko kilometara od vaših granica”, poručuje Abu Salman. Zatim poziva mlade muslimane sa Zapada da se pridruže kalifatu i dođu u srce Sirije ili Libije “Znajte da su lavovi kalifata u vašim gradovima, oni su u Parizu, u Francuskoj. Oni su u svim europskim prijestolnicama. Samo čekaju naređenje da učine ono što moraju”.

You may also like