Valls i Renzi se nadaju dogovoru s Britanijom

Francuski premijer Manuel Valls i talijanski šef vlade Matteo Renzi izrazili su nadu u srijedu da će se postići dogovor da se Velika Britanija zadrži u EU-u, na summitu čelnika bloka u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Valls je obraćajući se francuskim zastupnicima u Parizu rekao da će Pariz ustrajati na tome da dogovor ne smije utjecati na euro zonu i na jedinstveno europsko tržište.

“Je li dogovor moguć? Mislimo tako i nadamo se, jer bi izlazak Britanije bio šok čije bi posljedice bilo teško zamisliti”, kazao je Valls. “U interesu je Europe, u interesu Francuske, u interesu Velike Britanije da ostane u EU”, istaknuo je Valls.

Prijedlozi koje je iznio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk trebali bi pripremiti tlo za rješenje koje bi odgovaralo svima, rekao je Valls. On je rekao da “euro zona ne može biti lišena mogućnosti da se čvršće integrira, jer to treba učiniti”.

Druga ključna stvar za Francusku u pregovorima jest osigurati europsko jedinstveno tržište, pogotovu za financijske usluge, kao i slobodu kretanja unutar bloka, rekao je Valls.

“Treba poduzeti sve kako bi se Velika Britanija zadržala u EU”, rekao je u srijedu talijanski premijer u govoru u parlamentu. “Nadam se da ćemo postići dobar kompromis”, kazao je i dodao. “Trebamo li prihvatiti sve što London traži? Naravno da ne, to su pregovori”, rekao je Renzi.

You may also like