Valentić traži konsenzus, Čačić optužuje kako oni žive od sukoba

Izbor Nikice Valentića za šefa predsjedničkog Vijeća za gospodarska pitanja sasvim je logičan jer on, i kao član HDZ-a, već godinama apelira za konsenzus hrvatskih politika o ekonomskim pitanjima. I sam kaže da je njegova prednost politička umjerenost, što je i prvi razlog njegova angažmana, dok je drugi razlog to što je kvalificiran za rješavanje krizne situacije koja “sve više nalikuje na krizu u ratnim godinama”, kaže. – Tada je bilo alarmantno zbog rata, sada je gotovo jednako, javni je dug narastao na gotovo 90 posto BDP-a, deficit je daleko veći od maastriških kriterija, a pravna je i politička situacija u pogoršanju – kaže Valentić za Večernji list.

Valentić, u svom stilu kaže da je sada tek “državni činovnik” te mu mandat i okvir daje predsjednica, no, jasno je, doveden je zbog onoga što on može učiniti, a drugi ne mogu bez velikih muka. U idućih nekoliko tjedana Vijeće za gospodarstvo sastat će se nekoliko puta i to bi bilo dovoljno da se dogovore učinkovita ekonomska politika za izlaz iz krize i, jako važno, za konsenzus glavnih političkih snaga, kad su ekonomija i reforme u pitanju. Valentić očekuje da će “preporuke” Vijeća odobriti predsjednica, a onda Vijeće kreće u traženje dogovora s ekonomskih timovima parlamentarnih političkih stranaka. Očekuje se da će ih većina sudjelovati u dogovoru oko ekonomskih “preporuka”, a na Valentiću je onda da pridobije i vladajuće, što se posebno odnosi na SDP.

Riječ je o praktičnom i mudrom potezu predsjednice, koja se vodila ovom logikom – Milanović odbija i kavu popiti, a kamoli razgovarati s predsjednicom o ekonomskim reformama, koje su Vladin posao, a u mandatu Pantovčaka baš i nisu.

No, Milanoviću bi bilo puno teže odbiti razgovarati s Valentićem. Ne samo zato što je Valentić poznanik njegova oca nego i zato što se premijer i Valentić osobno poznaju, kontaktirali su nekoliko puta u ovim godinama i Milanović zna za Valentićev stav da uvijek “može pomoći savjetima” Ideje o ekonomskom konsenzusu neće, nadam se odbiti niti Milanović, a uvjeren sam, ni Karamarko – kaže. Znalca i umjerenjaka s težinom, poput Valentića ne bi, uostalom, bilo pametno odbiti. On vjeruje da u ekonomskom timu SDP-a ima s kim razgovarati. – Kad kuća gori, najprije treba gasiti požar – tvrdi Valentić. Njegov je stav o situaciji znan – traže se hitna rješenja, stoga Valentić ističe potrebu razgovora ekonomskih timova vladajućih i oporbe. ribližavanje stavova, na tome se isplati raditi – kaže Valentić. Očekuje on i teze kako je angažiran na Pantovčaku kako bi “štitio bokove Karamarku”, no ponavlja kako nema nikakve podvale. Njegov će angažman biti sveden isključivo na ekonomiju, a kao savjetnik predsjednice, inzistira na tome da u njegovoj “butigi neće biti politike”.

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić za direktno.hr prokomentirao je poziv na konsenzus Nikice Valentića, novog savjetnika za gospodarstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, između Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića kako bi se riješila ekonomska pitanja. “Gospodin Valentić je po mom dubokom uvjerenju bio najuspješniji hrvatski premijer uz Račana. Radili su u različitim vremenima na različit način i s različitim ovlastima, jer je Valentić djelovao u polupredsjedničkom sustavu, njegove ovlasti bile su manje, pa time i zasluge ne mogu biti na istoj razini. U tom sustavu bio je kvalitetan premijer koji je donosio odluke koje su bile strateške ili ih je uspio dogovoriti s predsjednikom”, rekao nam je Čačić.

Podsjetimo, Valentić je potvrdio da će se u idućih nekoliko tjedana Vijeće za gospodarstvo sastajati nekoliko puta te bi to trebalo biti dovoljno da se dogovori učinkovita ekonomska politika za izlaz iz krize, te konsenzus glavnih političkih snaga, kada su ekonomija i reforme u pitanju. Valentić očekuje da će preporuke Vijeća odobriti predsjednica, a onda Vijeće kreće u traženje dogovora s ekonomskim timova parlamentarnih političkih stranaka. Očekuje se da će ih većina sudjelovati u dogovoru oko ekonomskih preporuka, a na Valentiću je da se pridobije i vladajuće, što se posebno odnosi na SDP “Ideje o ekonomskom konsenzusu neće, nadam se, odbiti niti Milanović, a uvjeren sam, ni Karamarko”, poručio je Valentić.

“Bili smo prijatelji prije 90-e, a i danas smo. Imamo istu točku gledanja Hrvatske i Valentić je potpuno u pravu da za stvarne odluke, da za reformske poteze, treba konsenzus. Moj stav je napisan u odgovoru na 16 pitanja HUP-u. Razumijem da Valentić poziva na konsenzus, kao i njegovu izjavu da smatra da je to moguće. Ja osobno ne smatram da je to moguće. Oba politička bloka, i lijevi i desni, funkcioniraju i opstaju u prikrivanju svoje nesposobnosti na otvaranju ideoloških sukoba i to će činiti i dalje, jer je to pretpostavka njihovog postojanja. Ali čestitke Valentiću, normalno je da govori o konsenzusu”, zaključio je predsjednik Reformista.

You may also like