Valentić: HDZ se mora promijeniti

Bivši predsjednik Vlade i potpredsjednik HDZ-a Nikica Valentić spremno je pristao progovoriti o vrućoj temi treba li sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostati na čelu stranke ako ne uspije sastaviti Vladu. ”Ja se ne bojim svoje stavove iznašati, ali to su isključivo moji osobni stavovi.”

”Uz još jedan važan dodatak, a to je da Hrvatska ima goruće gospodarske probleme i svaki izgubljeni dan može napraviti štetu. Zato treba hitno zauzeti politički stav da je ekonomija ključna i da ponovljeni izbori mogu dovesti do još teže situacije.”

Jeste li zadovoljni ili razočarani rezultatima izbora? “Nitko nije predvidio, niti se očekivalo, da će jedna od stranaka trećeg puta dobiti sama dvadesetak mandata, a to se dogodilo. Sada je to politička realnost. Ali, odnos između dvije velike grupacije bio je pogođen. Svi mi koji smo realni tvrdili smo da će razlika između HDZ-ove i SDP-ove grupacije biti par mandata, ali ovaj put D’Hondt nije donio većinu ni jednima, ni drugima, već trećem putu, a to je Most.”

Danima pratimo dogovaranje, a sve ide jako sporo, sve je još neizvjesno. Što će biti dalje? “Sada će se vidjeti koliko je teško voditi politiku.”

Kako vidite poziciju HDZ-a na današnjoj političkoj sceni? “HDZ je prije svega povijesna stranka i to je činjenica. Tradicija je uvijek bitna u svemu, pa tako i u formiranju jedne političke stranke. Drugo, HDZ treba Hrvatskoj, ako ništa drugo to je jedna široka demokršćanska stranka, formirana kao pokret, a u vrijeme Franje Tuđmana, pa i kasnije preselila se na desni centar.”

Je li HDZ i danas desni centar? “Stranka je uvijek pripadala umjerenom desnom centru i takav HDZ treba i ostati. Puno je učinjeno u stranci posljednjih pet godina, saniralo se puno toga, ali se HDZ treba iz pokreta potpuno pretvoriti u stranku.”

Nije li kampanja koju je vodio Tomislav Karamarko bila previše desna. Kakva je budućnost HDZ-a? “Stranka mora ostati ustrojena kao državotvorna, ali mora ostati stranka desnog centra, ne predesnoga. Mislim da će idući sabor stranke koji je izborni imati kriterije na tom tragu, a pokazat će se i kroz političku orijentaciju kandidata. Uz određene promjene u statutarnim elementima i pomlađivanju HDZ će ostati kao stabilna i čvrsta stranka desnog centra.”

Vi ste se uvijek zalagali da se ne ide previše desno, jer se u konačnici to uvijek pokazalo za HDZ kontraproduktivnim. Ostajete li kod tog stava? “Pa ni sada, osim verbalno u predizbornim vremenima, HDZ nije bila ekstremno desna stranka. Ekstremna desnica na sreću u Hrvatskoj ne postoji.”, prenosi Jutarnji list.

Pitat ću vas direktno, smatrate li da sadašnje vodstvo stranke i njen predsjednik Tomislav Karamarko, ako ne uspiju formirati Vladu, imaju šansu ostati na čelu HDZ-a? “Pitanje je ipak hipotetičko pa je na njega teško odgovoriti. Ovo vodstvo stranke, koje ja nisam u svim nijansama podržavao, nego sam se dobronamjerno kritički ponašao, dobilo je četiri, pet izbora. Ni ovi posljednji, a nemojte misliti da branim vodstvo HDZ-a, nisu izgubljeni, oni su u najmanju ruku nedobiveni. Sve ostalo će se rješavati na saboru stranke gdje će sigurno biti i kvalitetnih ljudi koji mogu voditi HDZ sljedeće četiri godine.”

Pretpostavljam da očekujete da će ponuđeni programi kandidata biti na liniji desnog centra? “Tako je, jer će samo tako HDZ opstati. Ako prijeđe crtu prema ekstremnoj desnici, onda to više nije HDZ. Nikad nisam bio za ekstreme, pa sam zato i imao dobar odnos s Franjom Tuđmanom. Hrvatska ne može na ekstremizmu graditi svoju perspektivu.”

Kako biste ocijenili dosadašnji mandat Karamarka na čelu HDZ-a? “Ukupno mandat Tomislava Karamarka bilježim pozitivno. Na ovim izborima je jednostavno bio iznenađenje treći put u vidu Mosta. Poslije svega Tomislav Karamarko dobit će pohvale za ono što je dobro učinio i kritike za ono što nije bilo dobro. Mislim da kombinacija jedne mlađe garniture koja se sada kali u inozemstvu i državotvornih elemenata u domovini, onih ruralnih elemenata gdje su moji Ličani i Hercegovci, daje jedan koktel koji može završiti dobrim uspjehom.”

Trebaju li promjene? “Nešto se promijeniti mora. Ali to ne znači rušenje vodstva kako bi ispalo da se mora promijeniti Karamarko.”

You may also like