Valdec: Bez pješadije nema pobjede nad Islamskom državom

Novinar Robert Valdec, koji je nedavno putovao po Bliskome istoku, za HRT-ov Studio 4 govorio je o svojim iskustvima, boravku u Siriji, borbi Kurda za svoje područje te objašnjava da su snage tzv. Islamske države bitno pogođene posljednjim raketiranjima, ali smatra da je kopnena borba ipak temeljitija.

Valdec se prošli tjedan vratio iz Sirije, u koju je došao preko Iraka. Doputovao je posljednjim zrakoplovom koji je poletio iz Abile jer je nakon toga zračni prostor iznad Iraka bio zatvoren. Kazao je kako mu se čini da je trenutačno najteže lovcima tzv. Islamske države. Dosad je situacija bila obrnuta. Posljednjih mjeseci to se bitno mijenja. Počelo je ozbiljno nakon što su se Rusi uključili, ali i Kurdi koji se doista bore lavovski, kazao je Valdec. Borba iz zraka jest iz zraka. Oni se ukopaju pa vi možete raketirati postrojenja i neke njihove lansirne rampe. No dok čizma vojnička ne stupi na tlo, dok se ne očisti kuća po kuća, prostorija po prostorija – dotle teren nije oslobođen, dodaje novinar Valdec.

Potvrdio je da među snagama kurdske vojske ima dosta žena, da se same javljaju u vojsku te da ih je čak 40%. Nekoliko puta istaknuo je da su Kurdi specifičan narod. Prvi put upoznao ih je na jugu Turske. Tada sam prvi put htio ići u Siriju. Došao sam do Suruća, grada na jugu Turske, točno preko puta Kobanea. No turska je vojska minirala područje. Može se prijeći noću eventualno, ilegalno. No ja sam ipak novinar i ne bih volio zbog kršenja nekih zakona završiti u zatvoru, zbog takve banalne stvari. Ali zato sam išao okolo, kazao je Valdec.

Kurdi su vrlo vezani za svoje područje, kazao je Valdec. Imate sunitskih muslimana, šijita, kršćana, jezida. Svi imaju zajednički cilj – a to je Kurdistan, koji obuhvaća trenutačno četiri državna teritorija – dio Turske, Sirije, Iraka i Irana. Sudeći prema tome kako se tuku, onda su možda i blizu toga, zaključio je Valdec. Apsurdnim smatra da su Kurdi u Siriji za vrijeme Asada, dok nije bilo rata, bili jedni od najzapostavljenijih skupina – socijalno, ali ni obrazovni sustav nije funkcionirao. No oni koji su bili najpotlačeniji, u najnepovoljnijem položaju, sada su zapravo jedni od rijetkih, najjači saveznici tog istog Asada, dodaje.

Na pitanje zašto su Turci protiv Asada, kazao je kako smatra da se riječ o nečasnoj igri. Turski predsjednik Tayyip Erdogan i sirijski predsjednik Bašar al-Asad su, prema mojem mišljenju, bili najbolji prijatelji. Oni su ljetovali zajedno s obitelji. No Erdogan se zaigrao, meni se čini, u jednome momentu. Shvatio je da će, ako Asad padne, zauzeti sjeverni dio Sirije, gdje žive Kurdi. Samim time bi pacificirao Kurde koji žive u Turskoj, koji su mu problem. I to je osnovni problem. Dakle, Erdogan je htio dobiti zonu gdje bi turska vojska mogla ući u Siriju, međutim, kada se Rusija umiješala na stranu Asada situacija se sada bitno izmijenila, rekao je Valdec.

Na terenu protiv džihadista tzv. Islamske države najviše ima Kurda. U toj Rojavi, međutim, formirale su se združene snage u kojima sudjeluju i neka arapska plemena i kršćanske postrojbe, sa strane Kurdistana. Sa zapadne strane to je Hezbolah koji prelazi iz Libanona u Siriju i tuče se na strani Asada protiv tzv. Islamske države, neke postrojbe iranske nacionalne garde i naravno regularna vojska Sirije koja je dosta desetkovana, s puna dezerterstva, a i pobijeno ih je mnogo.

Na pitanje kako borci protiv džihadista gledaju na ove posljednje zračne udare i koliko im to olakšava, Valdec je potvrdio da im to sada bitno olakšava, posebno kada se krenulo s prekidanjem njihovih logističkih putova. Samo bombardiaranje položaja dok su ljudi ukopani u rovovima ne znači previše. No drugo je kada im prekinete dotok novca, a oni imaju puno novca. Izvoze naftu u Tursku i novcem pridobivaju lokalno stanovništvo koje im je lojalno. S te strane im to dosta pomaže, izjavio je Valdec.

You may also like