Home Ekonomija Valamar Rivieri nagrada ZSE-a za dionicu godine

Valamar Rivieri nagrada ZSE-a za dionicu godine

by admin

Zagrebačka burza dodijelila je u petak godišnje nagrade koje su dobili Valamar Riviera čija je dionica po izboru javnosti proglašena dionicom godine te Hrvatski telekom, AD Plastik i Atlantska plovidba, čije su dionice bile najtrgovanije, odnosno ostvarile najveći rast cijene i prometa, a nagrađeni su i Interkapital, matematičar Toni Milun te EBRD.

 Brokerska kuća Interkapital vrijednosni papiri proglašena je članom godine, Toni Milun je dobitnik nagrade Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala, dok je Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeljena nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala.

 Odluku o nagrađenima donio je Odbor za nagrade Zagrebačke burze, na temelju objektivnih, statističkih kriterija, rečeno je na dodjeli nagrada.

 Nagradu za dionicu godine preuzeo je član Uprave Valamar Riviere Marko Čižmek, koji je istaknuo da je veliko priznanje što javnost već pet godina za redom dionicu te tvrtke prepoznaje “kao jednu od predvodnica rasta i razvoja turističkog sektora te tržišta kapitala u Hrvatskoj”.

 Također petu godinu zaredom, HT je osvojio nagradu za najtrgovaniju dionicu, a član Urave i glavni direktor za financije najvećeg hrvatskog telekoma Josef Thuerriegl je kazao da je to “potvrda da je dionica HT-a prepoznata kao vrijedno i dugoročno ulaganje” te da je tržište prepoznalo napore uložene u transformaciju kompanije i daljnju stabilizaciju ključnih financijskih pokazatelja.

 U ime AD Plastika, čija je dionica ostvarila najveći porast cijene, nagradu je preuzeo predsjednik Uprave Marinko Došen, koji je rekao da je nagrada potvrda povjerenja investitora koji ulažu u dionice AD Plastika te poticaj za daljnji razvoj poslovanja i stvaranje dodane vrijednosti kompanije.

 Dionica Atlantske plovidbe ostvarila je najveći porast prometa, a nagradu je preuzeo član uprave za financije te brodarske kompanije Duško Vladović Relja, koji je naglasio da je uz promet ove godine znatno rasla i cijena dionica Atlantske plovidbe te je izrazio uvjerenje da će se “daljnje poboljšanje uvjeta na tržištu rasutih tereta odraziti na likvidnost i vrijednost dionice i 2017. godine”.

 Danijel Delač, član Upravnog odbora Interkapitala, izabranog za člana godine, nagradu je ocijenio kao potvrdu ispravnost strategije te tvrtke u promociji domaćeg tržišta kapitala dodavši da je ova godina “donijela znakove optimizma na domaćem tržištu”, ali da predstoji velik posao na razvoju tržišta.

 Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je Toniju Milunu, matematičaru i edukatoru, za TV emisiju “Financijalac”, dok je EBRD nagrađen za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala.

 Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala da je razvoj tržišta kapitala ugrađen u temelje strategije te banke.

 “Cilj nam je, zajedno sa Zagrebačkom burzom, razviti platformu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te startupova, kojima je pristup kapitalu i dalje otežan. Razvoj tržišta kapitala može pomoći ekonomskom rastu kroz financiranje realnog sektora”, kazala je.

  Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić je istaknula da su nagrade prepoznate kao priznanje izvrsnosti te da su, uz nagradu za transparentnost, najveća priznanja koje kompanije koje su na uređenom tržištu mogu dobiti u području doprinosa tržištu kapitala.

(Agencija)

Related Posts