Val hladnoće zadržao cijene nafte na jučerašnjim razinama

Hladnoća u Teksasu

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, balansirajući između zatvaranja bušotina i rafinerija u Teksasu zbog vala hladnoće i dogovora o plaćama naftnih radnika u Norveškoj kojim je otklonjen štrajk.

Na londonskom je tržištu cijena barela na 63,14 dolara. Na američkom je tržištu porasla na 59,80 dolara. Hladno vrijeme u SAD-u zaustavilo je u ponedjeljak rad na naftnim bušotinama i rafinerijama u Teksasu, ograničivši proizvodnju i preradu prirodnog plina i nafte.

Teksas dnevno proizvodi oko 4,6 milijuna barela nafte a broji 31 rafineriju, više od svih ostalih američkih saveznih država, uključujući i one najveće, pokazuju podaci američke vlade, što znači da će zatvaranje utjecati na opskrbu.

Trgovci će zato pozorno pratiti tjedne podatke o američkim zalihama, koji će u ovome tjednu biti objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku tjedna. Američki institut za naftu (API) objavit će ga u srijedu a vlada u četvrtak.

Fokus na ponudu pojačava i napetost na Bliskom istoku, nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u ponedjeljak izvijestila da je uništila eksplozivnu bespilotnu letjelicu koju su jemenski Huti ispalili na saudijsko kraljevstvo, najvećeg izvoznika nafte u svijetu.

Potporu cijenama nafte pruža danas i cijepljenje građana širom svijeta protiv covida 19, koje potiče očekivanja oporavka globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Uteg cijenama bio je pak današnji dogovor poslodavaca u naftnoj industriji u Norveškoj i sindikata Safe o plaćama, čime je otklonjena prijetnja štrajka na terminalu sirove nafte Mongstada, a time i zatvaranja većine naftnih i plinskih bušotina na moru.

Time je otklonjena i mogućnost poremećaja u opskrbi naftom i plinom u Europi, objašnjava Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62,60 dolara, što znači da je porasla 1,88 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments