Uzbuna u Parizu zbog mogućeg napada tražitelja azila

Pariške sigurnosne službe distribuirale su fotografiju afganistanskog tražitelja azila za kojeg se sumnja da planira napad na taj glavni grad, izjavio je policijski izvor u četvrtak.

Izvor prenosi kako ime Afganistanca nije poznato, te da službena potjera nije u tijeku, a Metronews piše kako se osumnjičeni u Francuskoj nalazi posljednja dva mjeseca.

Francuska je pod izvanrednim stanjem otkad su naoružani teroristi i bombaši samoubojice krajem prošle godine u Parizu ubili 130 osoba. Prošlog mjeseca napadač podrijetlom iz Tunisa kamionom je uletio na proslavu Dana Bastilje u Nici, ubivši 84 osoba, a dvojica islamskih militanata 26. su srpnja ubili su svećenika u Normandiji.

Nekoliko dana prije tog napada na crkvu francuske sigurnosne službe zaprimile su informaciju od stranih obavještajnih službi da jedan militant planira napad na Francusku, te su neimenovanu fotografiju poslale nekoliko agencija.

Pokazalo se da je osoba na fotografiji 19-godišnji Abdel Malik Nabir Petitjean, jedan od dvoje napadača na crkvu.

Pariz je pod uzbunom u strahu od potencijalnog napada na festival “Paris Plage” u sklopu kojeg Parižani svake godine zatvore cestu pored jedne od obala Seine, te s pijeskom stvore umjetnu plažu. Nakon napada na Nicu su na ulaze na mjesto događaja postavljena vozila i betonske barikade.

Diljem Francuske policija je nakon nedavnih napada usmjerila sigurnosnu pozornost na preko 50 festivala i događanja, uključujući i vatromet kojim se obilježava katolički blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, a nekoliko je otkazano temeljem procjene da ne mogu zadovoljiti sigurnosne standarde.

You may also like