Uz smrt jednog beznačajnog birokrata: Kako je Reuters srušio Berlinski zid?!

“Koliko znam, odmah”, glasila je rečenica kojom je glasnogovornik istočnonjemačke komunističke partije Guenter Schabowski nepromišljeno i slučajno srušio Berlinski zid. Schabowski, koji se tako nehotice upisao u povijest, umro je u nedjelju u 86. godini.

Volker Warkentin, dopisnik Reutersa iz Berlina s konca osamdesetih, svjedočio je najpoznatijoj tiskovnoj konferenciji u modernoj njemačkoj povijesti 9. studenoga 1989. godine. Bez ikakve pompe sazvao ju je član politbiroa partije i njezin glasnogovornik Guenter Schabowski. “Sat vremena je klepetao o dosadnim zaključcima sa sastanka centralnog odbora komunističke partije”, prisjeća se Warkentin.

Mnogi novinari već su napustili malu prostoriju bez prozora na prvom katu međunarodnog press-centra u Istočnom Berlinu. Jedni su otišli kući, a drugi do restorana u kojem je Stasi rutinski snimao strane novinare skrivenim kamerama.

Iako je mjesecima rastao pritisak na istočnonjemačku vladu da odobri “Reisefreiheit” (dozvolu za putovanje), Schabowski o tome nije imao ništa za reći sve dok ga na kraju konferencije dopisnik talijanske Anse Riccardo Ehrman nije upitao za odredbe o putovanjima. Bilo je to u 18.53 sati. “Stoga smo…um…odlučili danas…um….da implementiramo propis koji će svakom građaninu Njemačke Demokratske Republike omogućiti da…um….napusti DDR na bilo kojem graničnom prijelazu”, zbunjeno je govorio Schabowski. “Izgledao je kao da jedva vjeruje vlastitim riječima i svi smo bili zaprepašteni. Što je upravo rekao??”, opisao je Warkentin nevjericu među kolegama.

Schabowskog su zatim pitali kad odluka stupa na snagu. “Po mojim informacijama….odmah, bez odgode”, odgovorio je, listajući nervozno papire ispred sebe, uzalud tražeći dodatne informacije. Poslije se pokazalo da odluka nije trebala doći do javnosti do idućeg jutra. I značila je da istočni Nijemci moraju uredno zatražiti vize za putovanja u za to predviđenim državnim agencijama. Jurnjava tisuća ljudi na granični prijelaz koja je prestravila istočnonjemačke graničare na Berlinskom zidu zadnja je stvar koju je Schabowski imao na umu.

Nekoliko sekundi po završetku pressice Warkentin je preskakao po tri stepenice jureći do Reutersova ureda. “Godine teškog pušenja kao da nisu smetale. Borio sam se da dođem do daha, ali uspio sam agencijskom kolegi izgovoriti rečenicu za hitnu vijest. ‘Istočnim Nijemcima dopušten odlazak u Zapadnu Njemačku, stupa na snagu odmah – objavio Schabowski'”, ispričao je.

Reuters je time pretekao konkurenciju, a četiri i pol sata poslije potpukovnik graničnih postrojbi Harald Jaeger pod pritiskom tisuća istočnih Nijemaca u ulici Bornholmer otvorio je prvi prijelaz kroz Berlinski zid.

Schabowski je poslije ujedinjenja Njemačke nastavio raditi kao novinar, uređivao je lokalni list u gradu Rotenburgu na Fuldi. Jedini je bivši visoki dužnosnik DDR-a koji je javno osudio režim kojem je pripadao. Godine 1999. osuđen je na tri godine zatvora zbog sudioništva u ubijanju istočnonjemačkih državljana koji su pokušavali bježati preko Berlinskog zida. Priznao je moralnu odgovornost za to i odslužio samo godinu dana.

Zadnje godine života proveo je u domu za umirovljenike i nije javno istupao.

You may also like

0 comments