Uvoz plina u Europu će se udvostručiti u slijedećih pet godina

Europski uvoz ukapljenog prirodnog plina mogao bi se od 2020. više nego udvostručiti zahvaljujući novim isporukama iz Sjedinjenih Američkih Država, a dotada će vjerojatno uglavnom stagnirati, poručili su u ponedjeljak s konferencije o plinu iz britanske grupe British Gas (BG).

Europa je prošle godine uvezla svega 33 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina, osjetno manje u odnosu na uvozne kapacitete od 100 milijuna tona godišnje, budući da su trgovci preusmjerili pošiljke prema azijskim tržištima na kojima su klijenti spremni za njih više platiti. U posljednje je vrijeme potražnja iz Azije oslabila, što je potaknulo očekivanja da će pošiljke sada biti usmjerene u nedovoljno iskorištene europske uvozne terminale, kazao je Andrew Walker, podpredsjednik pri BG-u za globalne isporuke ukapljenog prirodnog plina na konferenciji o plinu Flame u Amsterdamu.

Ujedno napominje da bi europski terminali negdje oko 2020. trebali zabilježiti rast obujma dolaznih isporuka na razine iz 2010. godine zahvaljujući novim američkim i australskim isporukama. Europa je 2010. uvezla oko 65 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina, pokazala je nadalje prezentacija BG-ova dužnosnika. “U idućih pet godina neće biti značajnijeg povećanja obujma isporuka koje se vraćaju u Europu, vjerojatno će se više-manje kretati u skladu s prošlogodišnjim sezonskim varijacijama. Fluktuacije obujma povremeno će ići na ruku Europi, no ta bi razdoblja mogla biti prilično kratka”, procjenjuje Walker.

Napominje ipak da Azija i dalje pokazuje naznake jačanja rasta potražnje za ukapljenim prirodnim plinom, unatoč posustajanju u posljednje vrijeme, i zadržat će poziciju glavnog kupca. Europski uvoz istodobno raste u odnosu na prošlu godinu, u kontekstu slabije kineske i južnokorejske potražnje, koju zauzdava jeftiniji ugljen. (Agencije)