Uvodi li se porez na slatkiše?

Prema broju pretilih osoba, Hrvati su u samom vrhu Europske unije, točnije peti na ljestvici. Debljina je i veliki zdravstveni problem, a kako bi se građane potaknulo da žive zdravije ministar zdravlja najavio je moguće uvođenje poreza na slatkiše.

Teško se othrvati gomili finih, slatkih i šarenih namirnica. Ipak, trenutak ugode nerijetko vodi do loših posljedica – zdravstvenih. A prvi je korak prema zdravlju – prevencija. Jedanput kad bolest nastupi, posljedice ostaju. Ministarstvo zdravlja odlučilo se zato najprije obračunati sa šećerom u hrani i zaslađenim pićima. Mi o tome razmišljamo, nismo u ovome trenutku donijeli definitivnu odluku da ćemo krenuti s uvođenjem poreza na slatka pića – govorim prvenstveno o tome, ali razmatrali smo tu problematiku u Ministarstvu i vidjet ćemo, rekao je ministar Nakić.

Takva se mjera prvi put spominjala još prije 10-ak godina – porez na grickalice, slatkiše, sokove. Upravo su slatki napitci jedan od najvećih krivaca unosa prekomjerne količine šećera. Čak i uz oznaku 100 posto voće kriju se šećeri, masti, zasićene masne kiseline. A tu najviše stradaju djeca jer sve i da piše sitnim slovima na deklaraciji, oni to sigurno ne čitaju. Poseban je fokus Svjetske zdravstvene organizacije na reklamama koje se u velikoj mjeri obraćaju djeci.

Prvo da se regulira što se smije, a što se ne smije reklamirati te s druge strane ako se fiskalne mjere uvedu – tu je jedna kuna više za programe prevencije. Nešto slično kao sa cigaretama. Porez od 75 centa po kilogramu slatkiša uveden je, primjerice, u Finskoj još prije pet godina, a oporezuju se i zaslađena pića. Kao i u Mađarskoj i Francuskoj, koja je na popis dodala i energetske napitke.

You may also like