Home Energetika Uvodi li Europska unija sankcvije na ruski ukapljeni plin?

Uvodi li Europska unija sankcvije na ruski ukapljeni plin?

by Energypress.net

Dva diplomatska izvora

Europska komisija razmatra sankcije protiv ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG), prema informacijama koje su u Politicu dobili dva EU diplomata, što bi predstavljalo prvi put da Bruxelles smjelo krene protiv ruske plinske industrije.

Komisija, izvršno tijelo EU-a, trenutno priprema 14. paket sankcija protiv Rusije, više od dvije godine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim trupama ulazak u Ukrajinu.

Nove mjere mogle bi uključivati ograničenja na tri ruska LNG projekta i na reizvoz ruskog LNG-a s europskih luka, prema diplomatskim izvorima.

Do sada je Bruxelles nametnuo opću zabranu izvoza ruskog ugljena i naftnih proizvoda preko mora u EU, ali nije uspio postići suglasnost o ograničenjima plina zbog oporbe zemalja poput Mađarske, koje su i dalje jako ovisne o uvozu iz Moskve.

Unatoč tome, EU je smanjila svoju ovisnost o ruskom uvozu plina za oko dvije trećine od početka punopravne invazije kombinacijom iznenadnih prekida isporuka iz Moskve i prelaskom na dobavljače iz Norveške i SAD-a.

Iako je ruski LNG prošle godine činio samo 5 posto potrošnje energije EU-a, blok je ipak platio Kremlju oko 8 milijardi eura za njegove izvoze, koji su uglavnom stizali u luke u Francuskoj, Španjolskoj i Belgiji.

Međutim, nove prijedloge ne bi zabranile kupnju ruskog LNG-a u bloku, već bi se uhvatili u koštac s teretima koji stižu u europske luke samo da bi bili poslani drugdje. Već idućeg mjeseca EU veleposlanici će raspravljati o novom prijedlogu Komisije, donosi Politico.

Related Posts