Utvrđen razlog zaustavljanja nuklearke Krško

Iz nuklearke Krško, koja je u četvrtak ujutro nešto prije 8,30 sati automatski zaustavljena, priopćeno je nešto kasnije tijekom dana da je utvrđen razlog koji je izazvao manji kvar te da se očekuje njeno skoro ponovno uključenje.

Kvar do kojeg je došlo nalazi se izvan reaktorskog postrojenja, popravak je u tijeku, a ponovno uključenje nuklearke u mrežu može se očekivati tijekom sutrašnjeg dana.
Kako je nuklearka Krško navela u priopćenju za javnost, automatsko isključenje izazvalo je nepravilno djelovanje regulacijskog ventila za dovod vode u klasičnom dijelu nuklearke.
Precizna dijagnostika kvara ventila i uklanjanje greške je u tijeku, bit će riješeno danas u popodnevnim satima, dok se ponovno uključivanje nuklearke u mrežu očekuje tijekom petka, jamče u upravi nuklearke.
Naglasili su  da je do kratkotrajnog automatskog ispada nuklearke i njenog zaustavljanja došlo kad je djelovala punim kapacitetom i da su sve reakcije bile normalne i po predviđanjima.
Zaustavljanje nije uzrokovalo nikakve utjecaje na okoliš, a reakcije sustava zaštite i osoblja bile su odgovarajuće i pravilne.
U nuklearki je prije tri mjeseca završen redovan remont koji se obavi svakih 18 mjeseci, a tijekom remonta izvršena su uobičajena testiranja opreme, zamijenjen dio goriva,  te modernizirani neki sustavi, što je uobičajeno.
Ne računajući redovne remonte, do izvanrednog zaustavljanja rada nuklearke dolazi u rijetkim slučajevima.
Zadnji takav slučaj dogodio se u srpnju 2015. godine, kad je nuklearka na nekoliko dana prestala raditi radi zamjene pokvarenog aparata za mjerenje temperature vode kojom se hladi reaktor.
No, tada se radilo o “ručnom” zaustavljanju, a ne automatskom ispadu zbog kvara koji registriraju kontrolni mehanizmi.
Do sada su od 2006. godine zabilježana tri izvanredna ispada nuklearke iz mreže i zaustavljanja njena rada.
Do toga je  2011. došlo dva puta: jednom zbog kvara na glavnom kontaktu nuklearke s visokonaponskim dalekovodom, a drugi put zbog problema sa zatvaranjem glavnog izolacijskog ventila parovoda. Još jednom, 2013. godine, nuklearka je zaustavljena zbog kvara novopostavljenog mjernog instrumenta u njenim dijelu izvan samog reaktora.

(Agencije)

You may also like