Utrka u naoružanju i dalje traje

Izvoz i uvoz oružja je u razdoblju od 2010. do 2014. porastao za 16 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje 2005. do 2009., objavio je švedski institut SIPRI.

U najnovijem izvještaju za razdoblje 2010. do 2014. SIPRI bilježi da su pet najvećih izvoznika oružja SAD, Rusija, Kina, Njemačka i Francuska. Te države su zajedno izvezle 75 posto od ukupnog izvoza oružja u svijetu. Daleko ispred svih zemalja su SAD i Rusija koje zajedno u izvozu oružja u svijetu sudjeluju s 58 posto. EU je smanjio izvoz oružja za 16 posto u odnosu na prethodno razdoblje 2005.-2009. kada je izvozio više od SAD-a i Rusije. Izvoz oružja iz SAD-a je u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje porastao za 23 posto i sada iznosi 31 posto ukupnog izvoza u svijetu. SAD izvozi oružje u 94 zemlje svijeta i po tome je također na samom vrhu liste, daleko ispred svih drugih. Jedan od autora izvještaja SIPRI, Siemon Wezeman, kaže da su razlozi za povećani izvoz sada drugačiji nego ranije, kada su oni u prvom redu bili političko-strateške naravi: “SAD je smanjio proračun za obranu i sad industrija oružja iz te zemlje traži druga tržišta. Ne radi se tu više o ekstra zaradi, kao ranije, već o ozbiljnom dijelu posla.”

Izvoz iz Rusije se povećao za 37 posto i sada iznosi 27 posto ukupnog izvoza oružja u svijetu. I dok SAD relativno ravnomjerno raspoređuje svoj izvoz po zemljama, Rusija daleko najviše oružja izvozi u Indiju, zatim Kinu, pa Alžir. Rusija je izvezla oružje u 56 država, a 2014. i separtistima u Ukrajini, mada je to teško dokazati. Ipak, Siemon Wezeman kaže: “Neko oružje koje koriste separtiasti u Ukrajini je toliko novo da mora da je stiglo iz Rusije.” On dodaje da će SIPRI i dalje pomno pratiti tamošnju situaciju i napominje: “Mi ne kažemo što je dobro, a što loše. Mi se samo bavimo činjenicama.”

0,,18310307_401,00

Kina, koja je u prošlom izvještaju za razdoblje 2005. do 2009. bila na devetom mjestu, sada je treći izvoznik oružja u svijetu i nalazi se u razini s Njemačkom i Francuskom. Najveći kupac kineskog oružja je Pakistan, zatim slijede Bangladeš i Mjanmar. Kina je inače zemlja s drugim po veličini vojnim proračunom na svijetu, odmah iza SAD-a. Kina razvija vlastito oružje i pripada u “diskontne” izvoznike: “Kinsko oružje je uvijek malo jeftinije nego isto iz drugih zemalja”, kaže Wezeman. Njemačka izvozi oružje u 55 zemalja, a najviše u SAD, zatim Izrael i Grčku. Njemačka je u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje znatno smanjila izvoz oružja – čak za 43 posto. Francuska je svoje oružje najviše prodavala u zemljama kao što su Maroko, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pet najvećih uvoznika oružja su Indija, Saudijska Arabija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan. Ukupno te zemlje su uvezle 33 posto oružja koje je prodano na svjetskom tržištu. Gledajući po regijama najveći kupac oružja je Azija s Oceanijom (48 posto) zatim Bliski istok (22 posto), Europa (12 posto) Amerika (10 posto) i Afrika (9 posto). Najveći porast uvoza oružja 2010. do 2014. u odnosu na razdoblje 2005. do 2009, zabilježen je u Africi gdje je veći za 45 posto, zatim u Aziji i Oceaniji (37 posto), Europi (36 posto) Bliskom istoku (25 posto) i u Americi (za 7 posto). Zanimljivo je da je SAD, premda najveći izvoznik oružja, na osmom mjestu u svijetu po uvozu. SAD najviše uvozi transportne i školske zrakoplove i helikoptere, iz Italije, Švicarske i Njemačke, kao i patrolne čamce iz Španjolske.

0,,18310317_401,00

Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu, SIPRI, objavljuje izvještaje o transferu oružja u svijetu na osnovi javno dostupnih podataka. S obzirom da obujam trgovine oružjem može snažno varirati od godine do godine, SIPRI analizira podatke u razdobljima od po pet godina, ali i godišnje izvještava o trendovima. Njegova definicija prodaje oružja obuhvaća robu i usluge za vojne kupce, uključujući i domaće narudžbe i izvoz. Analiziraju se podaci o konvencionalnom teškom naoružanju – zrakoplovima, brodovima, sustavima protuzračne obrane, tenkovima. S obzirom da oružje različito košta u raznim zemljama, a ima slučajeva i kada se poklanja, SIPRI ima sustav bodova za svaki tip oružja, za nosače zrakoplova određeni broj, za tenkove, itd. “Bodovi se daju na osnovi strateške važnosti oružja”, kaže Wezeman. Nuklearno oružje, lako naoružanje i streljivo nisu obuhvaćeni ovim izvještajima. SIPRI je nezavisni institut osnovan 1966. godine koji djelomice financira švedska država.

You may also like