Ususret sastanku G7 – intervju s kancelarkom Merkel

Svatko ima svoja tematska težišta, no razmjena mišljenja o globalnim temama je vrlo važna, kaže njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru za DW. Ona upozorava da se nijedan problem ne može riješiti za 24 sata, rekla je kancelarka Merkel za DW.de.

Gospođo kancelarko, idućih dana cijeli svijet gleda na Njemačku, od samita G7 se puno očekuje. Kada se čita agenda, ona podsjeća na “spasiti svijet u 24 sata”. Što bi bio konkretni rezultat koji može ostvariti samo ovaj skup G7?  Za mene je u prvom redu važno to što sedam šefova država i vlada razgovaraju o važnim temama. Ta razmjena mišljenja je jednostavno vrlo, vrlo važna, kako bi se onda čitavu godinu znalo kako se razmišlja o temeljnim pitanjima, gdje postoje razlike, a gdje zajednička stajališta. No konkretno se može također reći: po meni bi bilo dobro kada bismo nešto konkretnije odgovore dobili upravo na pitanje “Kako ćemo ubuduće reagirati na epidemije i pandemije?”. Prije svega put kojim želimo ići kako bismo ubuduće mogli bolje djelovati. Kada je izbila ebola, međunarodna zajednica je djelovala prekasno i nejedinstveno i nije dobro reagirala. To se ne bi trebalo ponoviti. Mislim da će nam upravo nazočnost afričkih čelnika, poput liberijske predsjednice, još jednom pokazati koliko je zdravlje važno kao tema. Ono će igrati važnu ulogu i kod drugih tema: rezistentnost protiv antibiotika, o čemu ćemo svi mi također napraviti nacionalne planove i surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Tu se nadam da ćemo postići napretke, mada se nijedan problem ne može riješiti za 24 sata.

Je li sastanak u krugu G7 još uvijek u skladu s vremenom? Jer, tu trebaju biti gospodarski najjače nacije, no to više nije baš točno ako se pogleda Italiju, Francusku i Kanadu. To su demokratske države koje dijele iste vrijednosti. I to su države koje su unatoč svemu gospodarski još uvijek vrlo važne. Ali mi kao nadopunu trebamo i format G20. Tu su zemlje s potpuno različitim društvenim porecima, ali tu su stvarno okupljene velike ekonomske sile. No G7 je slobodnija, intenzivnija razmjena mišljenja koja je određena državnim porecima koji su demokratski.

Ako se toliko važnosti pridaje zajedničkim vrijednostima, onda je u stvari bespredmetna cijela rasprava o tome treba li Rusija sudjelovati ili ne. Dakle, neovisno od krize u Ukrajini: pripada li Rusija prema Vašoj procjeni toj zajednici vrijednosti? Rusija se sigurno proteklih godina nije još više približila predodžbama koje su zajedničke nama u skupini G7. Kada je Rusija primljena u skupinu, mislilo se da možda ipak ima više toga zajedničkog – upravo s obzirom na obrambene napore, kada se pogleda partnerstvo NATO-a i Rusije. No Rusija u drugim rundama razgovora ostaje važan partner. Imamo format Normandija (razgovori predstavnika Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije, op.ur.) za rješenje krize u Ukrajini, imamo P5 plus 1 – razgovore o iranskom nuklearnom programu. I kod traženja rješenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo uključiti Rusiju, mi trebamo Rusiju. Želim podsjetiti samo na jedno: uklanjanje kemijskog oružja iz Sirije uspjelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo također razgovarati o tome u što ćemo uključiti i Rusiju.

G7 je počeo kao samit svjetskog gospodarstva. I sada se radi o gospodarskim temama, slobodnoj trgovini, gospodarskom rastu, prije svega o tome kako se trajno može ostvarivati rast. A sada je tu i kriza u Grčkoj. Je li Grčka sada zasjenila sve druge velike gospodarske probleme? Ne, ne vjerujem. Naravno da ćemo u vezi s gospodarskom situacijom razgovarati i o situaciji u eurozoni. I da ćemo sigurno razgovarati o tome koje smo probleme riješili. Mi ćemo moći ukazati na to da je Irska, koja je isto imala program štednje, danas zemlja s najvećim rastom, da gospodarstva u Portugalu i Španjolskoj rastu. A onda ćemo razgovarati i o Grčkoj. No to sada stvarno nije središnja tema, nego ćemo jednostavno izvijestiti o tome gdje smo sada te istaknuti našu nadu da će se razgovori moći uspješno okončati.

Zadnji samit G7 ovdje u Njemačkoj održan je prije osam godina – tada je još bio G8. U međuvremenu se dogodila kriza eura. Taj zadnji samit je bio održan prije arapskog proljeća, prije rata u Siriji, prije krize u Ukrajini. Ako se gleda na ovaj sastanak na vrhu: kako se promijenila Vaša uloga, uloga Njemačke u tom svijetu koji se dramatično mijenja? Mora se reći da se između tih samita dogodila velika međunarodna financijska i gospodarska kriza koja je, naravno, puno toga promijenila. Globalna gospodarska situacija je danas obilježena politikom vrlo niskih kamata. Time je djelomično sigurno potaknut i gospodarski rast, ali mi ćemo se također naći pred zadaćom kako da opet izađemo iz toga. U međuvremenu imamo puno bolju regulaciju banaka. I ako pitate za ulogu Njemačke, onda se mogu prisjetiti da smo još u Heiligendammu imali teme kao što su primjerice klimatske promjene na kojima i danas još uvijek radimo. Postoji određeni kontinuitet tema kojima se bavimo na sastanku G7 i kojima smo se bavili tada na samitu G8. Njemačkoj je pitanje zaštite klime uvijek bilo važno, i još uvijek je važno s pogledom na Parišku konferenciju u prosincu. A tu su i nove teme. Tada tema zdravlja nije igrala takvu ulogu. I zato se radujem da opet možemo biti domaćini, ali mi smo također dio zajednice i svatko ima svoja tematska težišta.