Ususret razgovorima o Siriji zauzimaju se različita stajališta

Predstojeći mirovni pregovori o Siriji imat će smisla samo ako u razgovorima budu sudjelovale sve relevantne strane, objavila je u srijedu Bijela kuća, dodajući da poziv Iranu ne oslobađa tu zemlju odgovornosti za krizu. Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz je, upitan za sudjelovanje Irana na pregovorima u petak u Beču, odgovorio: “SAD je spreman surađivati sa svakom zemljom, uključujući Rusiju i Iran, radi rješenja sukoba u Siriji”.

Na pitanje hoće li i sirijska oporba sudjelovati na pregovorima kojima je cilj okončanje četverogodišnjeg sukoba, uputio je na State Department. No, dodao je da će “razgovori imati smisla samo ako u njima sudjeluju sve strane”. Sirijska oporba protivi se uključivanju u pregovore Irana, glavnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Iran je najavio da će sudjelovati u pregovorima na kojima će biti i predstavnici Egipta, Irana i EU-a. “Poziv Iranu ne oslobađa tu zemlju odgovornosti za odnose sa Sirijom, uključujući potporu Assadovom režimu i terorističkim organizacijama kao što je Hezbollah”, istaknuo je Schultz.

Pariz i njegovi arapski i zapadni saveznici žele da se na međunarodnim pregovorima o Siriji dogovori “precizan kalendar” odlaska predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, rekao je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Takvo stajalište dogovoreno je u utorak navečer u Parizu u sklopu priprema za sastanak u Beču na kojem će u petak sudjelovati Iran i Rusija, glavni saveznici režima sirijskog predsjednika. “Koncentrirali smo se na to da se dogovori politička tranzicija koja će jamčiti precizan kalendar za odlazak Bašara al-Asada”, stoji u priopćenju ministra vanjskih poslova.

Zemlje članice NATO-a razgovaraju o slanju dodatnih vojnika na granicu s Rusijom i njihovo službeno stavljanje pod zapovjedništvo Saveza, objavio je u srijedu The Wall Street Journal, pozivajući se na diplomate i vojne dužnosnike.

Jedan plan predviđa slanje nekoliko bojni u Poljsku i baltičke države, a drugi uključuje jedan bataljun NATO-a u regiji, piše list. Otkad je Rusija prošle godine anektirala ukrajinski poluotok Krim, te zemlje brinu njezini idući potezi, osobito nakon što je Rusija pojačala vojne vježbe u regiji.

You may also like