Ustavni sud RS-a podržao Dodikov referendum

Ustavni sud Republike Srpske u srijedu je odbacio prigovor kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS na raniju odluku entitetskog parlamenta o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ustavni je sud zaključio kako raspisivanje tog referenduma ne bi bilo štetno po vitalne nacionalne interese Bošnjaka jer se njegov sadržaj ne odnosi na određenu etničku skupinu pa nema osnove za tvrdnju da je netko njome diskriminiran ili favoriziran. Odluka entitetskog ustavnog suda je očekivana jer većinu njegovih sudaca čine osobe bliske Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranke koja je i potaknula donošenje odluke o raspisivanju referenduma.

Odlukom donesenom u četvrtak otklonjena je i posljednja pravna zapreka na entitetskoj razini za raspisivanje referenduma na kojemu posebice inzistira Dodik, no potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić odmah je najavio podnošenje priziva Ustavnom sudu BiH.

Sam Dodik u četvrtak je kazao kako će se do kraja tjedna pokazati ide li se na referendum ili ne, jer to ovisi o rezultatu sastanka o reformi pravosuđa u BiH, koji će se 11. rujna održati u Bruxellesu uz sudjelovanje predstavnika Europske komisije. “Tražimo brza rješenja. To ne mogu biti rješenja s kojim će se odugovlačiti. Mi nismo nijednog trenutka rekli da nećemo održati referendum, ali jesmo potvrdili da smo spremni da u strukturalnom dijalogu (o pravosuđu) pokušamo naći rješenje za ono na šta je odgovor trebalo dati referendum”, kazao je novinarima Dodik.

Parlament RS odluku o raspisivanju referenduma donio je 15. srpnja.

Sukladno toj odluci građani RS trebali bi se očitovati o sugestivno postavljenom pitanju “podržavaju li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske”. Odluka o raspisivanju referenduma izazvala je niz oštrih osuda međunarodne zajednice uz ocjenu kako je riječ o antidaytonskom dovođenju u pitanje pravosudnih tijela na državnoj razini, za što nema nikakve ustavne osnove. Dodiku su upućena upozorenja kako će u slučaju provedbe referenduma biti posljedica po RS, no za sada nema naznaka o tome kakve bi kaznene mjere mogle biti poduzete.

You may also like

0 comments