Ustavni stručnjaci: Predsjednica se pridržava Ustava

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je održala sastanak s profesorima Ustavnoga prava pravnih fakulteta sa sva četiri hrvatska sveučilišta. To su bili Branka Smerdela iz Zagreba, Arsen Bačić iz Splita, Zvonimir Lauca i Matu Palića iz Osijeka te Sanja Barić iz Rijeke.

“Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora, ali još važnije da to može čak i ako se konstituira, ako se ne iznjedri mandatar ili kasnije ne izglasa Vlada. Nema dileme, tu smo svi suglasni”, rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić. “Predsjednica će odluke donositi temeljem pravnog supstrata, ali mogući rok za donošenje eventualne odluke je oko blagdana. Možda će biti i tek u siječnju, pregovori su tek ispred nas, i možda i dođe do dogovora”, rekla je Barić o mogućnosti ponavljanja izbora.

Čija Vlada ostaje ako se nova ne konstituira? “Privremena nestranačka vlada koju imenuje predsjednica, a ne trenutačno tehnička Vlada”, odgovorila je Barić na novinarsko pitanje, donosi N1.

Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da se sjednica Hrvatskog sabora koja je održana, pa raspuštena prošli tjedan, mogla nastaviti samo istoga dana do ponoći, a nakon prekida više ne. “Žalosno je što naše građanstvo ne poznaje temelje Ustava, pa im je lako intuitivno tumačiti Ustav na pogrešan način”, dodala je Barić. “Nije tu nitko kriv, nego nedostaje osnovnog građanskog obrazovanja u državi, pa je lakše u ovakvoj državi stvoriti krizu i paniku”, rekla je i dodala da “mi nismo u krizi nego u redovitoj situaciji, koja zahtjeva redovite predsjedničke ovlasti, samo se mi nismo našli još u ovoj situaciji.”

Profesor Zvonimir Lauc s Pravnog fakulteta kaže da je nemoguće da Ustav ima sve moguće odgovore na sva životna pitanja. “Uvijek je Ustav pisan afirmativno, da prevlada određena stanja, ali bitna su tumačenja i kako održati sustav. To je i pitanje političke kulture i tolerantnosti, dijaloga između stranaka, ali vrlo vjerojatno će se to također brzo prepoznati.”

Stručnjaci su dodali kako “ništa nisu sugerirali predsjednici, da je njezino pravo odlučiti.” Sanja Barić zaključila je da je dosadašnje tumačenje Ustava Kolinde Grabar Kitarović ispravno, i da su zadovoljni. “Čini mi se da imamo sve garancije da će Ustav biti ispoštovan”, rekla je.

You may also like

0 comments