Usprkos referendumu u Nizozemskoj, Ukrajina nastavlja sa približavanjem EU

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak da će njegova zemlja nastaviti put prema Europskoj uniji, unatoč odbacivanju sporazuma o pridruživanju na referendumu u Nizozemskoj.

“U svakom slučaju nastavit ćemo provoditi sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, uključivo i duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini” rekao je Porošenko novinarima u Tokiju. “Nastavit ćemo put prema Europskoj uniji”, naglasio je. Porošenko je pokušao umanjiti važnost referenduma, koji nije obvezujući, ali je kazao da ga Ukrajina mora uzeti u obzir i dodao kako njegova zemlja čeka odluku vlade i parlamenta Nizozemske.

Nizozemska vlada rekla je u srijedu da ne može ignorirati rezultate referenduma ali da će trebati tjedni da odluči kako reagirati. Po još neslužbenim rezultatima, oko 64 posto birača glasovalo je protiv sporazuma s Ukrajinom, a 36 posto za. Odaziv je bio samo malo iznad 30 posto koliko je potrebno da bi referendum bio pravovaljan. “Jasno je da je prevladao odgovor ‘ne’, pitanje je jedino je li odaziv dovoljan”, rekao je premijer Mark Rutte u televizijskom obraćanju. “Ako on bude iznad 30 posto, tada po meni s ratifikacijom ne možemo samo tako ići dalje”.

Sveobuhvatni politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice EU-a u cijelosti kako bi imao punu pravnu snagu. Nizozemska je jedina država članica koja to još nije učinila. Odbacivanje sporazuma smatra se pobjedom za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se protivi jačanju veza između EU-a i Ukrajine i kojeg mnogi krive zbog toga što su proruski pobunjenici u Ukrajini prije dvije godine srušili zrakoplov na letu iz Amsterdama, ocjenjuju agencije.

You may also like

0 comments