Home Geopolitika Usprkos primirju novi poginuli u Siriji

Usprkos primirju novi poginuli u Siriji

by Agencije

Primirje koje su pregovorima isposlovali Washington i Moskva, a koje se sirijski režim obvezao poštivati, čini se da vlada u četvrtak u sirijskom gradu Alepu gdje je život ponovno krenuo svojim tokom, ali su nove žrtve zabilježene u Homsu, u središnjem dijelu zemlje.

Mir je vladao u istočnim četvrtima drugog grada u zemlji, podijeljena od 2012. na pobunjeničke i režimske sektore, te se nije mogao zabilježiti nijedan zračni napad od objave stupanja na snagu tog 48-satnog prekida vatre u četvrtak u ponoć.

Brojni trgovci ponovno su otvorili trgovine nakon što su ih bili primorani zatvoriti na nekoliko dana zbog intenziteta bombardiranja grada. Tržnice s voćem i povrćem među kojima je jedna bila cilj napada u kojem je poginulo 12 osoba 24. travnja, također su iznijele svoje štandove.

Mir i objava primirja u srijedu ohrabrila je stanovnike da siđu na ulice i nastave svoje aktivnosti. Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman potvrdio je odsustvo bombardiranja, izvijestivši ipak o smrti jednog civila u pobunjeničkom bombardiranju na zapadne četvrti koje kontroliraju režimske snage samo nekoliko minuta nakon stupanja na snagu primirja tijekom noći.

Najmanje deset civila ubijeno je, a 40 ih je ranjeno u četvrtak u dvostrukom napadu na lokalitet u sirijskoj pokrajini Homs, u središnjem dijelu zemlje, nekoliko dana nakon napada IS-a, priopćio je Opservatorij.

Sirijska državna televizija spomenula je “mrtve i ranjene” u samoubilačkom napadu i napadu autobombom na središnjem trgu Mahrama Favkanija, smještenom između gradova Homs i antičkog grada Palmire, odakle su džihadisti IS-a protjerani 27. ožujka nakon deset mjeseci okupacije.

Related Posts