Usprkos pozitivnim porukama FED-a burze pale

Pritisak na tehnološi sektor
Unatoč poruci američke središnje banke da će još dulje vrijeme kamatne stope ostati niske, na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 pao, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u plusu, a dobitke su povećali i nakon priopćenja Feda s dvodnevne sjednice. Čelnici središnje banke odlučili su zadržati ključne kamatne stope blizu nule i poručili da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih 2 posto. To je bila prva sjednica Feda, nakon što je predsjednik središnja banke Jerome Powell nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njezino kretanje iznad ciljanih razina određeno vrijeme.

Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine. Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini pasti 3,7 posto, dok je još u lipnju procjenjivao da će pad iznositi 6,5 posto. Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 posto, procjenjuje središnja banka, dok je u kolovozu iznosila 8,4 posto.

Unatoč tome, S&P 500 indeks izgubio je sve početne dobitke i trgovanje završio u minusu. To je ponajviše posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru za prosječno 1,6 posto. Tehnološki je sektor mjesecima predvodio oporavak tržišta dionica, nakon oštrog pada u ožujku zbog izbijanja koronakrize.

No, posljednjih tjedana taj je sektor pod pritiskom prodaja jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 6.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 13.255 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.074 boda. Premda je američki Fed poručio da će još dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope, na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagači, koji su se nadali novim mjerama za poticanje gospodarstva, razočarani.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za pola posto, kao i Nasdaq za više od 1 posto, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor.  One ulagače koji su se nadali novim monetarnim poticajnim mjerama u najvećem svjetskom gospodarstvu razočarala je, pak, američka središnja banka.

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobexi stagnirali uz skroman promet, jer nema značajnijih vijesti s domaće gospodarske scene, a po gubitcima su se izdvajale dionice Đure Đaković grupe i Vira.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom. Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 41,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 39,87 dolara.

You may also like

0 comments