Usprkos padu cijena nafte ojačale energetske dionice

Na Wall Streetu u utorak su cijene dionica porasle, pri čemu je tehnološki Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu, jer su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali stajalište investitora da se Fed ipak neće odlučiti podizati kamatne stope u kratkome roku.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 46,16 bodova ili 0,23 posto, na 18.538 bodova, a S&P 500 indeks za 0,3 posto na 2.186 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,5 posto, na 5.275 bodova, novu rekordnu razinu.

Slabiji od očekivanja ISM indeks uslužnih aktivnosti u SAD-u za kolovoz ojačao je mišljenja da će se Fed ovoga mjeseca suzdržati od podizanja kamatnih stopa.

Taj indeks spustio se sa srpanjskih 55,5 na 51,4 boda, najnižu razinu od veljače 2010. godine, i znatno ispod procjene ekonomista od 55 bodova. “Fed od podataka nema podršku za podizanje kamatnih stopa, pa je tržište blago poraslo. Dionice bi trebale uživati potporu od i nadalje prisutnog okruženja s niskim kamatnim stopama, a Fed bi se trebao držati po strani sve dok ekonomski pokazatelji ne pokazuju znatnije usporavanje”, smatra Buckley Hellwig, jedan od čelnika investicijskog društva BB&T Wealth Managementa.

S&P indeks financijskih dionica, koji raste kada jačaju očekivanja o podizanju kamatnih stopa, kliznuo je 0,2 posto, dok je S&P indeks komunalnih tvrtki, koje uobičajeno ostvaruju koristi od okruženja s niskim kamatnim stopama, porastao je 1,1 posto.

Unatoč padu cijena nafte, S&P 500 indeks energetskih dionica ojačao je 1,5 posto, potpomognut vijestima da će kompanija Enbridge preuzeti Spectra Energy za otprilike 28 milijardi dolara. Dionica Spektre poskupjela je 13,4 posto na 41 dolar.

Najveća dobitnica bila je dionica Cepheisa, čija je cijena skočila 52,6 posto na 52,53 dolara nakon objave da je ta dijagnostička kompanija pristala na ponudu za preuzimanje Danahera za 4 milijarde dolara. Otprilike 6,6 milijardi dionica u utorak je na američkim burzama promijenilo vlasnika, što je iznad 20-dnevnog prosjeka od 6 milijardi.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se u utorak s najnižih razina u zadnjih godinu dana. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,78 posto, na 6.826 boda, a pariški CAC za 0,24 posto, na 4.529 bodova. Frankfurtski DAX blago je ojačao, za 0,14 posto, na 10.687 bodova.

You may also like

0 comments