Usprkos dugu Gazprom nastavio isporuke Ukrajini

Ruski plinski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da je nastavio s isporukama plina Ukrajini, dodavši da im je iz Kijeva u tu svrhu doznačeno 234 milijuna dolara. “Gazprom je počeo isporučivati plin Ukrajini danas u 10 sati (7 sati po GMT-u). Ukrajinski Naftogaz doznačio nam je za listopad 234 milijuna dolara, od ukupno obećanih 500 milijuna dolara”, rekao je u priopćenju predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller.

Gazprom bi uz maksimalni kapacitet isporuke mogao do kraja listopada ukrajinskoj državnoj tvrtki Naftogaz isporučiti 2,166 milijardi prostornih metara plina, dodao je Miller. Po njegovim je riječima Ukrajina zatražila maksimalnu isporuku ruskog plina, odnosno 114 milijuna prostornih metara dnevno. Time bi Gazprom do kraja listopada isporučio Ukrajini 2,166 milijardi prostornih metara plina.

Ruska novinska agencija Itar-Tass izvijestila je ranije da su trilateralni pregovori o plinu između Rusije, Europske unije i Ukrajine u Bruxellesu rezultirali dogovorom o ukrajinskoj kupnji dvije milijarde prostornih metara plina od Gazproma. Isporuke obustavljene na inicijativu ukrajinske strane trebale su biti obnovljene 1. listopada. Iz Naftogaza su najavili da će plin plaćati u više manjih rata. Cijena ruskog plina za Ukrajinu iznosit će u četvrtom tromjesečju oko 230 dolara za 1.000 prostornih metara, uz popust.

You may also like