Usprkos dogovoru Vijeća sigurnosti, kao prepreke preostaju geopolitički interesi velikih sila

Velike sile otvorile su put prekidu vatre i istinskim pregovorima za okončanje rata u Siriji, no trebat će se prevladati brojna razmimoilaženja i nezadovoljstvo tamošnjih pobunjenika, javljaju u subotu agencije.

Prvi put u gotovo petogodišnjem sukobu, 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju koja postavlja smjernice za političko rješenje sukoba u Siriji. Osim pregovora između režima i oporbe te prekida vatre, rezolucija predviđa i formiranje prijelazne vlade u roku od šest mjeseci i izbore u roku od 18 mjeseci, na tragu plana kojeg su velesile prošli mjesec dogovorile u Beču.

Velike sile žele što prije pokrenuti pregovore, “početkom 2016.”, kada bi na snagu trebalo stupiti i primirje pod okriljem UN-a na cjelokupnom sirijskom teritoriju. “Nadamo se da ćemo to uspjeti učiniti u siječnju”, kazao je posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, dodajući da treba biti “realist” po pitanju složenosti procesa. Američki državni tajnik John Kerry je također kazao da “nema iluzija” o težini zadatka.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kazao da usprkos usvojenoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja je ponudila okvir i smjernice za mirovni proces u Siriji, još ima poteškoća koje će trebati prevladati. “Nitko od nas ne podcjenjuje poteškoće i prepreke koje će trebati premostiti kako bi se građanski rat u Siriji priveo kraju”, rekao je Steinmeier. Iako nije išao u podrobnosti, no brojne su prepreke na putu okončanja gotovo petogodišnjeg rata u kojem niti jedna strana nije dovoljno jaka da izbori jasnu vojnu pobjedu, a jedna od njih je i činjenica da su velesile oštro podijeljene ne samo oko toga tko predstavlja oporbu, već i oko sudbine predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijska oporba ne krije nezadovoljstvo rezolucijom jer se u planu političke tranzicije ne spominje odstupanje Asada s vlasti. “U rezoluciji se ne navodi kakva je sudbina al-Asada”, kazao je Ahmad Ramadan, glasnogovornik oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća. “U rezoluciji se ne spominje terorizam sirijskog režima protiv vlastitog naroda”, dodaje Ramadan i ponovo ističe nužnost uklanjanja Asada s vlasti.

“S obzirom na realnost na terenu i slijepe ulice u kojoj se nalaze strane po pitanju Asada, taj sporazum nikako nije primjenjiv”, kazao je Samir Našar, član vodeće sirijske oporbe u egzilu. Prema njegovim riječima, prevladali su interesi SAD-a i Rusije koje su te interese nametnule ostalim članicama Vijeća sigurnosti. Dotaknuo se i pitanja trajnog prekida vatre i kazao da bi prvo bombardiranja trebala zaustaviti sirijska vojska i Rusija. Rusija i Iran, glavni Asadovi saveznici, odbijaju bilo kakav dogovor koji bi uključivao njegovo svrgavanje, dok SAD i druge zemlje podupiru pobunjenike.

You may also like