Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi – SEEPEX danas je zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre, a uspostavljanje Berze, odnosno organizovanog tržišta električne energije značajan je poduhvat, koji će od Srbije učiniti svojevrsno energetsko čvorište celog regiona Jugoistočne Evrope. Prva sednica Nadzornog odbora biće održana sutra, saopšteno je iz Elektromreže Srbije, a prenosi Tanjug.

SEEPEX je kompanija čiji su vlasnici, odnosno akcionari JP Elektromreža Srbije i Evropska berza električne energije EPEX SPOT i podržaće razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu. SEEPEX predstavlja bitan korak u kreiranju i implementaciji adekvatnog rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno pan-Evropsko tržište.

Planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu električne energije na SEEPEX budu realizovane krajem novembra ove godine. Tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove SEEPEX biće objavljeni tokom jula i avgusta. Oficijelno testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na SEEPEX započeće u septembru 2015. godine. Budući članovi i sve zainteresovane strane će biti redovno informisani o toku realizacije projekta, dodaje se u saopštenju.

Related Posts