Usporavanje rasta rezultata kompanija srušilo burzovne indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, koja neće biti baš impresivna. Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 17.556 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.833 boda.

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer su pale jer ulagači ne žele riskirati uoči sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija. “Očekivanja po pitanju zarada nisu baš visoka, pa mislim da su ulagači nesigurni zbog toga”, kaže Jonathan Corpina, partner u tvrtki Meridian Equity Partners.

Na dobitku je jučer bio rudarski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina, a porasle su i cijene dionica u financijskom sektoru jer se ulagači nadaju boljim rezultatima i boljim procjenama daljnjeg poslovanja nego što to analitičari očekuju.

U drugoj polovici tjedna poslovna izvješća objavit će neke od najvećih američkih banaka, kao što su JPMorgan, Citigroup i Bank of America. “Ne bih izvlačio zaključke iz današnjeg trgovanja jer mislim da ulagači samo čekaju kakve će biti procjene budućih poslovnih rezultata, posebice banaka”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates. Usporavanje rasta globalnog gospodarstva, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utječu na financijski sektor, pa analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromjesečju za 9,2 posto na godišnjoj razini.

Zbog toga su cijene dionica u financijskom sektoru od početka godine pale oko 8 posto, dok je S&P 500 indeks, primjerice, uspio nadoknaditi sve gubitke od početka godine. Među dobitnicama se jučer, s rastom cijene za 4 posto u redovnom trgovanju, našla i dionica Alcoe. No, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta i nakon što je Alcoa objavila poslovne rezultate, cijena njezine dionice potonula je 4,5 posto.

Najveći svjetski proizvođač aluminija zabilježio je, naime, u prvom tromjesečju dobit od 16 milijuna dolara, 75 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi Alcoe pali su, pak, 15 posto na godišnjoj razini, na 4,9 milijardi dolara.

Izvješćem Alcoe započela je sezona kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih tjedana najviše utjecati na smjer tržišta. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok je prosječan obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7 milijardi. Na većini europskih burzi cijene su dionica, pak, jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,63 posto, na 9.682 boda, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.312 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,07 posto, na 6.200 bodova.

You may also like

0 comments