Home Ekonomija Usporen rast trgovine na malo u eurozoni

Usporen rast trgovine na malo u eurozoni

by Agencije

Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji u ožujku je skliznuo na mjesečnoj razini, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu, dok je na godišnjoj razini nastavio rasti, premda nešto sporijim tempom, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

U ožujku je sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u EU smanjen za 0,7 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je pak stagnirao u usporedbi s prethodnim mjesecom, pokazale su procjene Eurostata, objavljene u srijedu.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najveći je pad prometa zabilježen u Portugalu, za 5,2 posto. Slijede Danska i Estonija, s padom prometa za 3,9, odnosno 1,8 posto. Najizrazitiji rast prometa od trgovine na malo zabilježen je pak u Finskoj, od 1,1 posto, a slijede Slovačka i Bugarska, s rastom od 0,9, odnosno 0,8 posto.

Na godišnjoj je, pak, razini kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo u ožujku na razini EU-a uvećan za 2,4 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. Time je njegov rast na godišnjoj razini usporio u odnosu na veljaču, kada je iznosio 3,2 posto.

Najveći rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj je razini zabilježen u Rumunjskoj, za 18,4 posto, Luksemburgu, za 14,8 posto te u Bugarskoj i Irskoj, za 6,2 odnosno 6,1 posto. Najveći pad prometa zabilježen je pak u Danskoj i Belgiji, za 4,9 odnosno 2,2 posto.

I u 19-članom gospodarstvu eurozone u ožujku je rast na godišnjoj razini usporio, na 2,1 posto, s 2,7 posto u prethodnom mjesecu, dok je na mjesečnoj razini pao za 0,5 posto, nakon što je u veljači porastao za 0,3 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu za Hrvatsku, prema kojoj je promet od trgovine na malo u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,0 posto, dok je realno porastao za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto na godišnjoj razini.

Related Posts