Usporavanje svjetskog gospodarstva izazvalo zabrinutost na burzama

Pala cijena nafte
 Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali jer su prinosi na američke obveznice ponovno oslabili, što je potaknulo zabrinutost ulagača u vezi usporavanja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 32 boda ili 0,13 posto, na 25.625 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 2.805 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.643 boda. Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi zabrinuo je ponovni pad prinosa na 10-godišnje američke obveznice. Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju. Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina. „Inverzija krivulje prinosa zabrinjava ulagače i zbog toga su se odlučili na prodaju dionica. To je definitivno pokazatelj usporavanja rasta gospodarstva, a hoće li ono uroniti u recesiju ili ne, to nitko ne zna. No, izazvat će stanku na tržištu”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Već neko vrijeme ulagače zabrinjavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine do eurozone. Zbog toga je nedavno američka središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da ove godine vjerojatno neće povećati kamatne stope. Iz istog je razloga Europska središnja banka (ECB) odgodila planirano povećanje kamata i najavila nove poticajne mjere.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,97 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,64 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.194 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 5.301 bod. Frankfurtski DAX ostao je, pak, nepromijenjen na 11.419 bodova, Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva i rizik od recesije u SAD-u. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,6 posto. U Australiji su, pak, porasle oko 0,6 posto.

Pad prinosa na obveznice

Suzdržanost ulagača posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu zbog ponovnog pada prinosa na 10-godišnje američke obveznice. Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju. Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina. „Smatramo da je pad prinosa, odnosno inverzija krivulje prinosa, loš znak za dionice, kao što je to obično bilo i prije. Argumenti da krivulja prinosa više nije pouzdani pokazatelj pojavljuju se svaki put kada dođe do inverzije. No, uvijek se ponovno pokazuju pogrešni”, kaže Oliver Jones, ekonomist u tvrtki Capital Economics.

Slijedi popuštanje monetarne politike?

Već dulje vrijeme ulagače zabrinjavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine do eurozone. Zbog toga je nedavno američka središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da ove godine vjerojatno neće povećati kamatne stope. Mnogi vjeruju i da bi Fed do kraja godine mogao smanjiti kamatne stope.

Zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone, i Europska središnja banka (ECB) odgodila je planirano povećanje kamata i najavila nove poticajne mjere. Očekuje se da će i druge najveće središnja banke u svijetu popustiti monetarnu politiku kako bi potaknule rast svojih gospodarstava.

Podršku tržištima donekle je jutros pružila vijest da su SAD i Kina postigle daljnji napredak u trgovinskim pregovorima po svim otvorenim pitanjima. No, nema nikakvih detalja niti najave kada bi se mogao potpisati sporazum.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar nastavio jačati. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago porastao na 96,87 bodova. Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1250 dolara.

No dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Tako je tečaj dolara skliznuo na 110,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,55 jena.

Cijene nafte pale

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošloga tjedna porasle više nego što se očekivalo. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 18 centi, na 59,23 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 10 centi, na 67,73 dolara.

You may also like