Home TribinaAnalize Usporavanje rasta američkog gospodarstva i pad potražnje zauzdali cijenu nafte

Usporavanje rasta američkog gospodarstva i pad potražnje zauzdali cijenu nafte

by Energypress.net

Slabljenje tržišta derivata

Cijene nafte zadržale su se jučer na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom. Na londonskom je tržištu cijena barelaje 88.23 dolara, a na američkom tržištu g 83.03 dolara.

U fokusu je trgovaca u četvrtak bilo blago usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, koje se očitovalo u godišnjoj stopi rasta od 3 posto. U četvrtom kvartalu iznosila je 3.1 posto. Tromjesečna usporedba pokazuje upola nižu stopu rasta, od 0.4 posto.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prošlom tjednu, za 5.6 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Poskočile su i zalihe destilata, za 5.1 milijun barela.

Zalihe sirove nafte naglo su pak smanjene, za 7.3 milijuna barela, uz skok izvoza. Naznake posustajanja u SAD-u nadovezale su se na procjene da opskrba naftom s Bliskog istoka nije ugrožena, s obzirom na zatišje u napetim odnosima Izraela i Irana, koji spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 28 centi, na 88.45 dolara.

Related Posts