Usporavanje gospodarskog rasta u Kini tek će ograničeno utjecati na njemačko gospodarstvo, poručila je u ponedjeljak njemačka vlada, a ni britanski ministar financija George Osborne ne vidi prijetnju za Europu u oštrom padu kineskih burzovnih indeksa. “Vrlo pomno pratimo razvoj događaja u Kini. Neposredne posljedice oi njemačko gospodarstvo trebale bi, međutim, biti ograničene”, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica njemačke vlade. “Izvoz u Kinu važan je za Njemačku ali iznosi samo 6,6 posto (ukupnog izvoza). Izvozna dinamika trenutno dolazi iz 28 zemalja Europske unije”, dodala je.

Ni britanski ministar financija George Osborne nije u ponedjeljak odavao zabrinutost, kazavši odvojeno kako po njegovoj procjeni oštar pad tržišta dionica u Kini ne predstavlja prijetnju za europsko gospodarstvo. “Prilično sam siguran (da neće biti štetnih posljedica), iako mislim da ne možemo u potpunosti izbjeći utjecaj onoga što se događa u Kini. Mislim da to neće prouzročiti izravne oštre probleme u Europi”, rekao je Osborne, odgovarajući na pitanje novinara tijekom posjeta Švedskoj.

Iako je kolebljivost na kineskom tržištu “razlog za istinsku zabrinutost”, glavni je problem rast gospodarstva. Dužnosnici u Pekingu usmjereni su na reforme kako bi potaknuli rast predvođen potrošnjom, rekao je.Kineska su tržišta dionica ponovo oštro pala u ponedjeljak pod utjecajem bojazni da će vlasti u Pekingu u dogledno vrijeme smanjiti financijsku potporu dionicama i okrenuti se realnom sektoru kako bi poduprle posustale gospodarske aktivnosti i izvoz.

Smirujuće istupaju i pojedini analitičari, poput Briana Jacksona iz pekinškog ureda IHS Economicsa, koji ističe da su neke mjere kineske vlade polučile željene rezultate, izdvajajući posebno stabilizaciju građevinskog sektora u cjelini i oporavak potražnje na tržištu nekretnina. “U većini preostalog dijela ekonomije aktivnosti su zaista usporile, ali postupno”, napisao je Jackson a prenijela agencija AFP. “U svakom slučaju, smatramo da kinesko tržište dionica nije jako dobar pokazatelj općeg zdravlja gospodarstva budući da su njegove veze s ostatkom gospodarstva još uvijek zanemarive”, dodaje on.

Related Posts