Usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini usporilo rast Njemačke

Njemačka je vlada u srijedu blago snizila prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 1,7 posto, ukazujući na usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini i ostalim tržištima u nastajanju.

U travnju je vlada za ovu godinu prognozirala 1,8-postotni rast gospodarskih aktivnosti. Toliko bi pak prema potvrđenim travanjskim prognozama trebale porasti aktivnosti u idućoj godini. n”Njemačko gospodarstvo i dalje raste i na dobrom je putu unatoč prigušenim izgledima za globalno gospodarstvo, uz slabiji rast u Kini i na robom bogatim tržištima u nastajanju”, ističe ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

U ministarstvu procjenjuju da će izvoz ove godine porasti 5,4 posto, te za 4,2 posto u 2016. Uvoz bi u ovoj godini trebao porasti 5,9 posto, te za 5,3 posto u 2016. To znači da će doprinos vanjske trgovine gospodarskom rastu u ovoj godini biti malen. U idućoj godini jedini će oslonac vjerojatno biti osobna potrošnja, napominju u ministarstvu.

Za ovu godinu sada prognoziraju rast domaće potražnje za 1,7 posto, te za 2,1 posto u 2016. Nasuprot tome, u travnju su za ovu godinu predvidjeli 2-postotni rast koji je u 2016. trebao blago usporiti, na 1,8 posto. Naviše je pak revidirana procjena javne potrošnje, na 2,3 posto u ovoj godini, te na 2,0 posto u 2016., ponajprije zbog većih izdvajanja za zbrinjavanje izbjeglica.

You may also like