Home Europska unija Uspjeh krajnje desnice na austrijskim izborima

Uspjeh krajnje desnice na austrijskim izborima

by Agencije

Austrijska stranka krajnje desnice ostvarila je uspjeh na pokrajinskim izborima u Gornjoj Austriji u nedjelju i više nego udvostručila rezulatat s prethodnih izbora, prema prvim podacima s birališta. FPOe (Austrijska slobodarska stranka) dobila je 31,4 posto glasova, prema djelomičnim rezultatima nakon što je prebrojano 16 posto listića, prema 15,3 na prethodnim izborima 2009.

“Od samog početka smo bili optimistični”, rekao je čelnik FPOe Hans-Christian Starche, “ali rezultat premašuje naša očekivanja”. FPOe je bio tako uspješan jer je “govorio istinu o azilu”, rekao je pak član stranke Erwin Schreiner. Demokršćani (OeVP) zadržavaju prvo mjesto, s 35,5 posto glasova, ali bilježe težak gubitak od više od 11 posto. “Rezulatat je gorak”, reagirao je glavni tajnik stranke Gernot Bluemel.

Socijaldemokratska stranka (SPOe) je dobila samo 17,9 posto glasova što je za 7 posto manje i na trećem je mjestu. Pitanje azila i izbjeglica odigralo je odlučujuću ulogu na tim izborima, prema austrijskom institutu Public Opinion Strategies. U Austriju svakodnevno stižu tisuće migranata s Bliskog istoka, od kojih većina nastavlja put prema Njemačkoj i sjeveru Europe. Taj uspjeh FPOe u Gornjoj Austriji, industrijskoj pokrajini na sjeveru zemlje, zbiva se dva tjedna prije izbora u gradu državi Beču, uporištu socijaldemokrata posljednjih desetljeća, gdje se primjećuje snažno jačanje krajnje desnice.

Related Posts