Uslužne djelatnosti koče oporavak eurozone

Analiza Markita
Gospodarstvo eurozone gotovo je stalo u rujnu, odražavajući pad potražnje za uslugama pod utjecajem obnovljenog rasta broja zaraženih koronavirusom koji je nadjačao snažnu potražnju za industrijskim proizvodima, pokazalo je izvješće Markita.

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u rujnu za 1,8 bodova u odnosu na prošli mjesec, spustivši se na 50,1 bod, utvrdio je Markit.

Vrijednost od 50 bodova signalizira stagnaciju aktivnosti, dok one više naznačuju njihov rast a niže pad. „Gospodarski oporavak eurozone stao je u rujnu budući da su aktivnosti u uslužnom sektoru cijele regije ponovo pale pod utjecajem sve većeg broj zaraženih Covidom-19″, rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Pred kraj trećeg tromjesečja PMI signalizira gotovo stagnaciju aktivnosti budući da rast stopa zaraze i produljene mjere održavanja razmaka ograničavaju potražnju za uslugama. Potražnja za industrijskim proizvodima porasla je pak najsnažnije od veljače 2018., potaknuvši rast aktivnosti u proizvodnom sektoru. „Evidentno je gospodarstvo s dvije brzine. Tvornice izvješćuju da je proizvodnja porasla, potaknuta rastom potražnje, osobito na izvoznim tržištima, i ponovnim otvaranja maloprodaje u više zemalja, no veći uslužni sektor ponovno je potonuo“, kazao je Williamson.

Među vodećim gospodarstvima obuhvaćenim istraživanjem najsnažniji rast ponovo je bilježila Njemačka dok se aktivnost u Francuskoj pogoršala prvi puta u četiri mjeseca, zakočena padom uslužnog sektora. U ostatku eurozone aktivnosti su pale drugi mjesec zaredom, nakon kratkokrajnog oporavka u srpnju, napominje Markit.

Kompanije su ponovo neto otpuštale radnike, pri čemu je tempo otpuštanja u proizvodnom sektoru usporio dok je u uslužnom blago ubrzao. Poslovni čelnici ipak su osjetno optimističniji u procjenama o poslovanju u idućih 12 predstojećeg razdoblja i njihova su očekivanja u rujnu dosegnula najvišu razinu od veljače.

Williamson upozorava da njihov optimizam u velikom broju slučajeva počiva na pretpostavci o padu broja zaraženih, iako nije izvjesno da će se to i dogoditi u idućim mjesecima.. “Trenutno najviše brine mogućnost da se slabost podataka pojača u četvrtom tromjesečju i da rezultira opetovanim klizanjem u recesiju nakon frustrirajuće kratkog oporavka u trećem tromjesečju”, upozorava glavni poslovni ekonomist Markita.

You may also like

0 comments