Uslijed iščekivanja rezultata pregovora Irana i Zapada, cijene nafte pale

Cijene nafte blago su pale u petak na svjetskim tržištima, kliznuvši na 63 dolara u očekivanju ishoda pregovora o iranskom nuklearnom programu koji bi mogli dovesti do velikog povećanja izvoza sirove nafte iz te zemlje. Na londonskom je tržištu cijena nafte bila 20 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 59,45 dolara.

Mogućnost dogovora Irana i zapadnih sila kojim bi se dokončao spor oko iranskog nuklearnog programa a time i ekonomske sankcije Teheranu koči naftna tržišta, budući da bi rast iranskog izvoza dodatno zaoštrio problem prekomjerne opskrbe. Krajnji je rok za postizanje pregovora 30. lipnja. “Ako dogovor bude postignut, bit će to iznenađenje. U tom će slučaju cijene vjerojatno pasti između pet i 10 posto”, procjenjuje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Barbara Lambrecht iz frankfurtskog Commerzbanka ocjenjuje da izgledi za postizanje sporazuma u zadanom roku nisu baš veliki. “Čini se da će rok biti pomaknut”, dodala je. Tržište prati i pregovore Grčke i njezinih vjerovnika kojima bi se u posljednji tren trebalo naći rješenje za pravodobno grčko plaćanje dugova i time izbjeći izlazak zemlje iz eurozone. Ne bude li Grčka mogla na vrijeme vraćati dugove, dolar će ojačati prema euru, što će pritisnuti cijene nafte jer će smanjiti kupovnu moć imatelja istalih valuta i time prigušiti potražnju, tumače ekonomisti. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 59,64 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža u odnosu prethodni dan

You may also like

0 comments